Sari direct la conținut

Talibanii sunt super-bogați. Iată cum își obțin banii cu care și-au finanțat războiul din Afganistan

HotNews.ro
Talibani in Afganistan, Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia
Talibani in Afganistan, Foto: Xinhua / Xinhua News / Profimedia

Militanții talibani din Afganistan au devenit mai bogați și mai puternici de când regimul fundamentalist islamic a fost răsturnat de forțele SUA în 2001, scrie Rawstory.com. În anul fiscal încheiat în martie 2020, talibanii ar fi obținut 1,6 miliarde de dolari americani, potrivit Mullahului Yaqoob, fiul liderului spiritual taliban Mullah Mohammad Omar (decedat), care a dezvăluit sursele de venit ale talibanilor într-un raport confidențial comandat de NATO și obținut de Radio Europa Liberă. În comparație, bugetul total al guvernului afgan a fost de 5,55 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Iată de unde provin banii lor

  • 1. Droguri – 416 milioane dolari

Afganistanul a reprezentat aproximativ 84% din producția globală de opiu pe parcursul celor cinci ani care se încheie în 2020, potrivit Raportului Națiunilor Unite privind drogurile din 2020.

O mare parte din profituri din comerțul cu opiu merg către talibani, aceștia gestionând opiul din zonele aflate sub controlul lor. Talibanii impun o taxă de 10% pentru fiecare verigă din lanțul de producție, potrivit unui raport din 2008 al Unității de cercetare și evaluare din Afganistan, o organizație independentă din Kabul. Taxa se aplică și fermierilor afgani care cultivă macul, principalul ingredient al opiului, laboratoarelor care îl prelucrează și dealerilor.

  • 2. Minerit – 400 milioane până la 464 milioane dolari

Exploatarea minereurilor de fier, marmură, cupru, aur, zinc și alte metale sau minerale din munții din Afganistan este o afacere din ce în ce mai profitabilă pentru talibani. Atât operațiunile de extracție a mineralelor la scară mică, cât și marile companii miniere afgane plătesc militanților talibani o taxă pentru a le permite să își mențină afacerile. Cei care nu plătesc sunt amenințați cu moartea.

Potrivit Comisiei pentru mine a talibanilor (Comisia Da Dabaro), grupul câștigă 400 de milioane de dolari pe an din minerit. NATO estimează această cifră la 464 de milioane de dolari – în creștere consistentă față de doar 35 de milioane de dolari în 2016.

  • 3. Extorcări și taxe – 160 milioane dolari

La fel ca un guvern adevărat, talibanii încasează taxe pentru care emit chiar chitanțe. Sunt taxați atât oamenii cât și industriile industriile aflate sub controlul lor: mass-media, telecomunicații și proiecte de dezvoltare etc. Șoferii sunt, de asemenea, taxați pentru utilizarea autostrăzilor în regiunile controlate de talibani, iar comercianții plătesc talibanilor dreptul de a face afaceri.

Grupul impune, de asemenea, un fel de impozit tradițional numit „ushr” – care se ridică la 10% pe recolta unui fermier – și „zakat”, un impozit pe avere de 2,5%.

Potrivit Mullahului Yaqoob, veniturile din impozite – care pot fi, de asemenea, considerate ca o formă de extorcare – aduc anual aproximativ 160 de milioane de dolari.

  • 4. Donații caritabile – 240 milioane dolari

Talibanii primesc contribuții financiare din partea donatorilor privați și a instituțiilor internaționale din întreaga lume. Multe donații provin de la organizații de caritate și trusturi situate în țările din Golful Persic, o regiune care în mod istoric simpatizează cu insurgenții Aceste donații se ridică la aproximativ 150 milioane USD până la 200 milioane USD în fiecare an, potrivit Centrului Afganistan pentru Cercetare și Studii Politice. Aceste organizații caritabile se află pe lista Trezoreriei SUA care cuprinde grupurile care finanțează terorismul.

Cetățeni particulari din Arabia Saudită, Pakistan, Iran și unele țări din Golful Persic contribuie, de asemenea, la finanțarea talibanilor, contribuind anual cu încă 60 de milioane de dolari la rețeaua Haqqani, afiliată talibanilor.

  • 5. Exporturi – 240 milioane dolari

Pentru a spăla o parte din banii negri, talibanii importă și exportă diverse bunuri, potrivit Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite. De pildă Noorzai Brothers Limited, importă piese auto și vinde vehicule reasamblate și piese de schimb.

Oficialii vorbesc despre venituri nete ale talibanilor din exporturi de aproximativ 240 de milioane de dolari pe an. Această cifră include exportul de mac și minerale.

  • 6. Imobiliare – 80 milioane dolari

Talibanii dețin proprietăți imobiliare în Afganistan, Pakistan și în alte țări, potrivit Mullah Yaqoob și canalului de televiziune pakistanez SAMAA. Yaqoob a declarat că veniturile imobiliare anuale ale talibanilor sunt în jur de 80 de milioane de dolari.

  • 7. Ajutoare din partea altor state

Conform rapoartelor BBC, un raport clasificat al CIA a estimat în 2008 că talibanii ar fi primit 106 milioane de dolari de la statele din Golf. Astăzi, guvernele Rusiei, Iranului, Pakistanului și Arabiei Saudite finanțează talibanii cu sume mult mai mari. Experții spun că aceste fonduri s-ar putea ridica la 500 de milioane de dolari pe an, dar este dificil să se stabilească o cifră exactă.

Un acord de pace în Afganistan ar permiteviitorului guvern să-și redirecționeze mai eficient resursele limitate. Guvernul ar putea intra în posesia unor fluxuri substanțiale de venituri din sectoarele dominate acum de talibani, cum ar fi mineritul. De asemenea, stabilitatea țării ar atrafe investiții străine, ajutând guvernul să pună capăt dependenței de Statele Unite și Uniunea Europeană. Există numeroase motive pentru a face pace într-un Afganistan marcat de război. Sănătatea financiară a statului este doar unul dintre ele.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro