Brexit: Irlanda de Nord: Londra recunoaște „efortul” UE, dar dorește mai mult / Principalele diferende
Secretarul de stat britanic David Frost a recunoscut vineri la Bruxelles „efortul” depus de UE pentru a atenua tensiunile din Irlanda de Nord, atribuit dificultăților de aprovizionare post-Brexit, în timp ce a avertizat că „diferențe mari” au rămas, potrivit AFP.
Oficialul britanic pentru Brexit a vizitat Bruxellesul pentru a discuta, pentru prima dată, oferta Comisiei Europene dezvăluită joi de comisarul Maros Sefcovic, omologul său din UE.
Bruxelles-ul a propus reducerea semnificativă a controalelor fitosanitare și a formalităților vamale pentru o gamă largă de mărfuri destinate exclusiv consumului din Irlanda de Nord și care nu vor intra pe piața unică europeană.
„Cred că UE a făcut cu adevărat un efort să depășească” ceea ce oferă de obicei, a declarat David Frost reporterilor când a ajuns la Comisie pentru un prânz de lucru cu Sefcovic. „Dar, desigur, există diferențe mari și despre asta vom vorbi astăzi.”
Cea mai importantă este cea a dreptului de control al Curții de Justiție a Uniunii Europene privind punerea în aplicare a protocolului nord-irlandez, în vigoare de la 1 ianuarie 2021 și încheiat în cadrul tratatului Brexit dintre Londra și UE.
Acest dispozitiv menține provincia britanică în uniunea vamală europeană și pe piața unică, pentru a preveni întoarcerea unei frontiere fizice pe insula Irlanda, ceea ce ar risca să slăbească acordul de pace din 1998.
„Este o ofertă care britanicilor le va fi greu să o refuze”, a declarat Sefcovic joi, conform declarațiilor raportate de surse europene.
Cele două părți au spus că nu vor face comentarii cu privire la întâlnire, în semn de respect după moartea deputatului conservator britanic David Amess, înjunghiat mortal în timp ce era de serviciu în circumscripția sa.
Britanicii vor să renegocieze protocolul nord-irlandez, pe care Bruxelles-ul îl refuză ferm, fără a exclude relaxări.
Aceștia propun în special instituirea „unui arbitraj internațional”, în locul Curții de Justiție din Luxemburg, pentru aplicarea legilor pieței unice din Irlanda de Nord, o modificare inacceptabilă în ochii europenilor.
Londra a amenințat în repetate rânduri că va suspenda unilateral Protocolul nord-irlandez dacă dificultățile nu vor fi rezolvate, riscând o criză deschisă cu UE și o spirală de represalii comerciale.
Dacă protocolul nord-irlandez este o sursă de tensiune, acesta nu este singurul subiect de dispută de la divorțul cu Londra: acordarea licențelor de pescuit considerate insuficiente de către francezi stârnește, de asemenea, o puternică fricțiune cu Franța, care a amenințat joi că va riposta împotriva Londrei în termen de opt zile.
Ministrul francez al Mării, Annick Girardin, a fost de asemenea prezentă vineri la Bruxelles, unde urma să se întâlnească cu Maros Sefcovic și cu comisarul responsabil cu pescuitul Virginijus Sinkevicius.