Sari direct la conținut

Moment istoric în Cehia: Comuniștii au rămas fără niciun mandat în parlament după aproape 80 de ani

HotNews.ro
Parlamentul ceh, Foto: Horizon International Images Limited / Alamy / Profimedia Images
Parlamentul ceh, Foto: Horizon International Images Limited / Alamy / Profimedia Images

Pentru prima dată în ultimii 76 de ani, niciun membru al Partidului Comunist din Cehia nu s-a regăsit luni în întrunirea noului parlament de la Praga, relatează CNN.

Partidul Comunist al Boemiei și Moraviei, succesorul direct al Partidului Comunist din Cehoslovacia, a rămas fără reprezentanți în Camera Deputaților după ce nu a reușit să câștige niciun mandat la alegerile de luna trecută în care o coaliție a opoziției l-a înfrânt pe premierul în exercițiu, Andrej Babis.

Comuniștii cehi își pierduseră ultimul loc din Senat în 2018.

Izgonirea finală a comuniștilor de la cele mai înalte niveluri ale politicii reprezintă un moment de un simbolism profund pentru numeroși cehi care au fost persecutați în perioada regimului totalitar.

În 2018 Andrej Babis, un fost comunist care s-a rebranduit în populist de dreapta, a provocat unde de șoc în politica din această țară după ce a încălcat un tabu de decenii, bazându-se pe voturile Partidului Comunist pentru a obține învestirea guvernului său.

Deși noul Partid Comunist din Cehia a încercat la rândul său să își creeze o nouă imagine de formațiune de stânga modernă și democratică, el nu a reușit niciodată să scape de asocierea cu actele predecesorului său.

Marek Benda, membru al Partidului Democrat Civic și cel mai vechi membru al parlamentului de la Praga, a afirmat că nu s-a așteptat niciodată să dureze atât de mult după revoluție până ca ultimii comuniști să își piardă locurile din legislativ.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro