CDC anunță că nu a găsit variolă în fiolele ridicate luni de la laboratorul Merck din Pennsylvania
Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (CDC) din Statele Unite a stabilit joi că fiolele etichetate cu „variolă” descoperite săptămâna aceasta la un laborator de cercetare al Merck nu conțin virusul care cauzează boala mortală, anunță The Hill.
„Nu există dovezi că fiolele conțin virusul variola, care cauzează boala”, a anunțat CDC într-un comunicat, adăugând că este „în contact apropiat cu oficialii responsabili de sănătatea publică de la nivel local și statal, organele legii și Organizația Mondială a Sănătății” cu privire la aceste constatări.
Anunțul CDC vine după ce un laborant a descoperit luni fiole etichetate cu „variolă” într-un congelator de la o unitate de cercetare din Pennsylvania a companiei farmaceutice Merck.
Laborantul american a descoperit 15 fiole, 5 dintre acestea fiind etichetate „variolă” și 10 „vaccinia” (virusul folosit în vaccinurile pentru variolă).
Din cauza naturii mortale a bolii, doar două laboratoare din lume – unul al CDC din Atlanta și unul de cercetare a armelor biologice din Rusia, rămas din perioada Războiului Rece, pot păstra legal mostre ale virusului mortal.
Îngrijorări legate de variolă
Departamentul de Securitate Internă al SUA și CDC au fost notificate de descoperirea fiolelor și FBI-ul a declanșat imediat o investigație. Biologi de la Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor au ridicat fiolele miercuri.
Variola este o boală extrem de contagioasă cauzată de virusul cu același nume, ea fiind „una dintre cele mai devastatoare boli cunoscute omenirii”, provocând milioane de decese înainte ca cea mai de succes campanie de vaccinare din lume să ducă la eradicarea sa în anii 1980, afirmă site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.
Variola este singura boală infecțioasă care a fost eradicată de pe planetă, ultimul caz natural fiind raportat în Somalia în 1977. Investigația declanșată de autoritățile americane a dus la carantinarea imediată a unității Merck, lockdown-ul fiind însă ridicat între timp.
Deși de data aceasta fiolele descoperite la laboratorul Merck s-au dovedit o alarmă falsă, în 2014 angajați ai Institutelor Naționale de Sănătate din SUA (NIH) au descoperit 6 fiole într-o cameră de depozitare nefolosită al unui laborator din statul Maryland.