Parlamentul Bulgariei l-a votat ca premier pe Kiril Petkov
Parlamentul de la Sofia l-a ales luni ca prim-ministru pe omul de afaceri Kiril Petkov, în vârstă de 41 de ani, liderul partidului Continuăm Schimbarea (PP), absolvent al universităţii americane Harvard, informează Agerpres.
Deputaţii au votat cu o majoritate de 134 de voturi din 240 după ce PP a reuşit să alcătuiască o coaliţie guvernamentală de patru partide.
Sâmbătă, premierul desemnat Kiril Petkov l-a anunţat pe preşedintele Rumen Radev că a reuşit să formeze un guvern de largă coaliţie, care este gata să preia guvernarea luni, pentru a pune capăt îndelungatului impas politic în care se află această ţară.
Noul partid centrist bulgar anticorupţie „Continuăm schimbarea” (PP) a anunţat vineri că a semnat un larg acord de coaliţie cu alte trei formaţiuni – Partidul Socialist, Bulgaria Democratică (centru-dreapta, anticorupţie) şi „Există un astfel de popor” (antisistem, populist) – după opt luni de blocaj politic.
Kiril Petkov (41 de ani) va conduce astfel o coaliţie guvernamentală inedită, sub motto-ul „toleranţă zero faţă de corupţie”.
„Voi insista să fie expusă corupţia de la cel mai mic la cel mai mare nivel”, a declarat Petkov în parlament înaintea alegerii sale în funcţia de prim-ministru. El le-a cerut tuturor parlamentarilor să susţină schimbările necesare pentru a reforma sistemul judiciar.
Noul guvern îşi preia mandatul după opt luni de impas politic şi două guverne interimare, după un deceniu în care premier a fost Boiko Borisov, liderul partidului GERB.
Petkov a promis să combată corupţia în rândul politicienilor bulgari, să accelereze creşterea anuală a economiei la peste 5% din PIB şi să adopte măsuri de încurajare a recuperării întârzierilor faţă de economiile occidentale.
Cabinetul său va trebui să facă faţă unor provocări diverse, mergând de la majorarea preţurilor energiei la rata mică de vaccinare anti-Covid-19.
Kiril Petkov a promis să promoveze integrarea mai profundă a Bulgariei în Uniunea Europeană şi NATO şi să intensifice discuţiile cu Macedonia de Nord pentru a soluţiona disputa istorică care a determinat Sofia să blocheze începerea negocierilor de aderare între autorităţile de la Skopje şi UE.