Sari direct la conținut

Au început testele clinice pe om ale unui vaccin anti-HIV pe bază de tehnologie ARN mesager

HotNews.ro
Infectie HIV/SIDA, Foto: Agerpres
Infectie HIV/SIDA, Foto: Agerpres

Primele doze de vaccin ARN mesager împotriva virusului HIV au fost administrate oamenilor, au anunțat joi compania americană de biotehnologie Moderna și International AIDS Vaccine Initiative, relatează AFP.

Acest studiu clinic de fază 1 va fi efectuat în Statele Unite pe 56 de adulți sănătoși, seronegativi.

În ciuda celor patru decenii de cercetare, oamenii de știință încă nu au reușit să dezvolte un vaccin împotriva virusului HIV care produce SIDA și care ucide sute de mii de oameni în fiecare an.

Dar succesele recente ale tehnologiei ARN mesager, care au permis dezvoltarea în timp record a vaccinurilor împotriva Covid-19, inclusiv pe cel de la Moderna, au stârnit speranțe.

Scopul vaccinului testat este de a stimula producerea unui anumit tip de anticorp (bnAb), capabil să acționeze împotriva foarte numeroaselor variante de HIV aflate în circulație, virusul cauzator al bolii SIDA.

Vaccinul urmărește să educe limfocitele B, care fac parte din sistemul nostru imunitar, să producă acești anticorpi.

Pentru aceasta, studiul clinic va testa injectarea unui prim imunogen, adică a unei substanțe capabile să provoace un răspuns imun, și a unui imunogen de rapel injectat ulterior.

Aceștia vor fi administrați cu ajutorul tehnologiei ARN mesager.

„Producția de bnAb este considerată la scară largă un obiectiv al vaccinării anti-HIV și acesta este un prim pas în acest proces”, se arată în declarație.

„Vor fi nevoie de alți imunogeni pentru a ghida sistemul imunitar pe calea (dreaptă), dar această combinație de stimulare și rapel ar putea fi primul element cheie al unui posibil regim de vaccin împotriva HIV”, a spus David Diemert, managerul științific al studiului la unul dintre cele patru centre unde se desfășoară studiul, Universitatea George Washington.

Imunogenii utilizați au fost dezvoltați de către organizația de cercetare științifică International AIDS Vaccine Initiative (IAVI) și Institutul de Cercetare Scripps, cu sprijinul Fundației Bill & Melinda Gates, Institutul Național de Boli Infecțioase din SUA (NIAD) și Moderna.

Anul trecut, un prim studiu, care nu a folosit ARN mesager, ci a testat primul imunogen, a arătat că răspunsul imun dorit a fost provocat la câteva zeci de participanți.

Următorul pas a fost apoi colaborarea cu Moderna.

„Având în vedere viteza cu care pot fi produse vaccinuri cu ARN mesager, această platformă oferă o abordare mai flexibilă și mai receptivă la testarea și proiectarea vaccinurilor”, se arată în comunicat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro