Partidul Maori cere ca Noua Zeelandă să „divorțeze” de regina Elisabeta a II-a / Ce spun neozeelandezii
Partidul Maori din Noua Zeelandă a cerut ca țara să „divorțeze” de monarhia britanică și ca regina Elisabeta a II-a să fie înlăturată din poziția de șef al statului, relatează The Guardian.
Apelul formațiunii care reprezintă populația indigenă a Noii Zeelande a venit la a 182-a aniversare a semnării Tratatului de la Waitangi (denumit de indigeni și Te Tiriti), considerat documentul de fondare a țării.
„Dacă privim legământul nostru fondator ca o căsătorie între tangata whenua (indigenii din Noua Zeelandă) și monarhie, atunci Te Tiriti este copilul acelei căsnicii. Este timpul ca tangata whenua să își asume custodia deplină”, a declarat Rawiri Waititi, copreședintele Partidului Maori.
„Însă asta nu va însemna că monarhia va scăpa basma curată. Dacă un cuplu divorțează, tu nu îți pierzi responsabilitatea pentru copilul tău. Aceasta va fi o oportunitate de a ne reimagina parteneriatul într-un mod mai însemnat și împlinitor”, a adăugat el.
Neozeelandezii nu vor un „divorț” de regina Elisabeta a II-a
Tratatul semnat în urmă cu 182 garanta indigenilor maori protejarea pământurilor lor de către coroană însă în cei 100 de ani care au urmat semnării sale aceștia și-au pierdut 90% din pământuri din cauza confiscărilor făcute de Coroană, vânzărilor private sau guvernamentale și jurisprudenței care nu recunoștea proprietatea colectivă asupra unui teren.
Campaniile anterioare de a transforma Noua Zeelandă într-o republică nu au găsit prea multă susținere în rândul opiniei publice iar un sondaj realizat anul trecut arată că doar o treime din populația țării și-ar dori tăierea legăturilor cu monarhia britanică. 47% din cei chestionați s-au declarat împotriva acestui lucru și alți 20% indeciși.
Premierul Jacinda Ardern a declarat anterior că este o republicană iar anul trecut a spus că crede că Noua Zeelandă va deveni o republică în timpul vieții sale, dar că nu va lua acțiuni în acest sens în timpul mandatului ei deoarece este un subiect despre care neozeelandezii au „sentimente foarte puternice”.
Partidul Maori a propus anterior schimbarea denumirii Noii Zeelande în „Aotearoa”, numele folosit de indigeni pentru insulele care o alcătuiesc.
Noua Zeelandă are două limbi oficiale – engleza şi maori (sau te reo).
Barbados a devenit în luna noiembrie a anului trecut cea mai nouă țară care a făcut parte din Commonwealth-ul britanic care a decis să devină republică.