Sari direct la conținut

Reabilitarea vrăjitoarelor din Scoţia

HotNews.ro
Vrajitoarea, Foto: Hotnews
Vrajitoarea, Foto: Hotnews

Există persoane care atunci când trec prin cimitirul Howff din Dundee, Scoția, lasă monede în memoria celor executați pentru vrăjitorie. Iconografia medievală a țăranilor care, înarmaţi cu furci şi făclii capturau femei pentru a fi aruncate în flăcări, continuă să persiste doar în imaginația populară, deoarece în trecut, în multe cazuri de considerată vrăjitorie, a fost aplicată pedeapsa capitală, scrie Euronews, citat de Rador.

Acesta este motivul pentru care campania Witches of Scotland are ca scop reabilitarea celor care au suferit procese pentru vrăjitorie și au fost arşi pe rug. Iar în Parlament, premierul Nicola Sturgeon a prezentat un proiect de lege cu şanse bune de reuşită.

„În Scoția, în aproximativ 150 de ani au fost executate în jur de 2.500 de persoane, într-o perioadă în care Scoția avea în jur de un milion de locuitori.

În comparație cu restul Europei, rata condamnărilor a fost așadar foarte mare, depășind de cinci ori media europeană, recunoaște Julian Goodare, profesor de istorie la Universitatea din Edinburgh, care a condus Survey of Scottish Witchcraft, proiectul unei baze de date a vrăjitoriei în Scoția.

Proiectul Vrăjitoarele Scoției

Conștienți de un trecut cu siguranță deloc glorios, activistele proiectului „Vrăjitoarele Scoției” rămân determinate.

„Chiar și astăzi, în întreaga lume există persoane, în general vulnerabile, adesea femei sau bătrâni care sunt acuzați de vrăjitorie și în unele cazuri sunt executați de mafie, de fapt, în unele țări se încearcă introducerea în aparatul legislativ a unor dispozitive care să permită acuzarea oamenilor de vrăjitorie. Motiv pentru care nu credem că este vorba de o chestiune care a fost deja închisă.

Vorbim despre un subiect care, din păcate, continuă să fie foarte relevant”: explică Zoe Venditozzi, activistă Witches of Scotland. De asemenea, asociația speră că se va construi un memorial pentru cei care au fost uitați de istorie. În Scoția, Witchcraft Act, Legea vrăjitoriei, a rămas în vigoare din 1563 până în 1736. Marea majoritate a acuzaților, aproximativ 84%, erau femei. În această perioadă, vrăjitoria era considerată o crimă capitală, iar persoanele condamnate erau mai întâi sugrumate și apoi arse pe rug, astfel încât să nu mai rămână cadavre de îngropat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro