Sari direct la conținut

Norvegia nu îl mai așteaptă pe Jens Stoltenberg / Decizia luată la Oslo

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

​Ida Wolden Bache, guvernatorul interimar al Băncii Centrale a Norvegiei, va fi numită în funcție pentru un mandat de 6 ani după ce mandatul lui Jens Stoltenberg în fruntea NATO a fost prelungit joi cu un an, anunță Reuters.

Trygve Slagsvold Vedum, ministrul norvegian al finanțelor, a anunțat la începutul lunii februarie că l-a numit pe Stoltenberg în funcția de guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei, exprimându-și convingerea că acesta a fost cel mai bun candidat pentru funcție.

Ministerul de Finanțe de la Oslo anunțase în luna decembrie a anului trecut că secretarul general al NATO și-a depus CV-ul pentru funcția care urma să devină vacantă în martie 2022.

Norvegia a acceptat ca Stoltenberg să își ducă la capăt mandatul din fruntea NATO care urma să expire în luna septembrie a acestui an, numind-o interimar în funcția de guvernator a băncii centrale pe economista Ida Wolden Bache, considerată principala contracandidată a acestuia pentru post.

Însă liderii țărilor NATO, reuniți într-un summit extraordinar la Bruxelles, au decis joi prelungirea mandatului lui Jens Stoltenberg până la 30 septembrie 2023 din cauza războiului din Ucraina.

Cine îl va înlocui pe Jens Stoltenberg la Oslo

„Ida Wolden Bache va accepta numirea în funcția de guvernator al Norges Bank pentru un mandat de 6 ani”, a anunțat banca centrală de la Olso într-un comunicat remis presei.

Agenția Bloomberg notează că Wolden Bache, în vârstă de 49 de ani, are un doctorat de la Universitatea din Oslo și a deținut mai multe funcții în Banca Centrală a Norvegiei după ce a fost angajată în departamentul de cercetări al acesteia în 1998.

Ida Wolden Bache (FOTO: Flickr)

Din aprilie 2020, ea a fost viceguvernator responsabil cu operațiunile bancare, devenind acum prima femeie aleasă să conducă Banca Centrală a Norvegiei în istoria sa de 206 ani și doar a treia femeie numită guvernator al unei bănci centrale din țările nordice.

Celelalte două au fost finlandeza Sirkka Hamalainen-Lindfors și daneza Bodil Nyboe Andersen.

Nominalizarea lui Jens Stoltenberg nu a fost lipsită de controverse, unii temându-se că numirea în funcția de guvernator a unui prieten personal și fost mentor al actualului premier norvegian Jonas Gahr Store ar putea afecta independența băncii.

Alți critici au scos în evidență faptul că Stoltenberg, fost prim-ministru al Norvegiei între 2000 și 2001 și apoi între 2005 și 2013, nu are experiență în sectorul bancar. Însă el are studii în domeniul economic, fiind ministru de finanțe al țării între 1996 și 2000.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro