Sari direct la conținut

Moscova dă înapoi în privința achitării gazelor rusești cu ruble: Nu chiar de mâine

HotNews.ro
Dmitri Peskov, Foto: Agerpres/AP
Dmitri Peskov, Foto: Agerpres/AP

​Rusia nu va cere imediat ca cei care cumpără gazele sale să plătească în ruble, a transmis miercuri Kremlinul, promițând o schimbare treptată și adăugând că țara sa ar trebui să lucreze la ideea de a lărgi lista exporturilor sale care necesită plata în ruble, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a emis săptămâna trecută un ordin pentru ca gazul rusesc, care reprezintă 40% din necesarul european, să fie plătit în ruble în loc de dolari sau euro.

După acest gest ce părea un ultimatum pentru cumpărătorii de gaz rusesc, mai multe țări europene au spus răspicat că nu iau în calcul să facă așa ceva, subliniind că există contracte clare, ce nu pot fi renegociate.

Întrebat dacă plățile ar trebui să fie în ruble începând de joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Categoric nu”.

„Așa cum am discutat înainte, plățile și livrarea este un proces care necesită mult timp … Acest lucru nu înseamnă că o livrare de mâine ar trebui plătită (în ruble). Din punct de vedere tehnic, acesta este un proces mai îndelungat”, a spus el.

Anterior, miercuri, cel mai important deputat rus, Viaceslav Volodin, a declarat că UE va trebui să plătească în ruble dacă dorește gaz rusesc și a spus că exporturile de petrol, cereale, metale, îngrășăminte, cărbune și lemn ar putea fi taxate în același mod.

Guvernul, banca centrală și Gazprom trebuie să prezinte până joi propuneri pentru această schimbare.

Ordinul lui Putin de a taxa în ruble țările „neprietenoase” pentru gazul rusesc a impulsionat moneda rusă după ce aceasta a scăzut la minime istorice atunci când Occidentul a impus sancțiuni radicale Moscovei pentru invazia sa în Ucraina. De asemenea, prețurile europene la gaze au crescut vertiginos.

Cererea Rusiei a fost respinsă de țările europene, care plătesc pentru gazul rusesc în mare parte în euro și spun că Rusia nu are dreptul de a rediscuta contractele, și de grupul de națiuni G7.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro