Sari direct la conținut

Europa va impune de urgență noi sancțiuni contra Rusiei, acestea ar putea atinge – în sfârșit – și sectorul energetic

HotNews.ro
UE va impune o nouă rundă de sancțiuni contra regimului de la Kremlin, Foto: DreamsTime
UE va impune o nouă rundă de sancțiuni contra regimului de la Kremlin, Foto: DreamsTime

UE va discuta de urgență noi sancțiuni împotriva Moscovei, cerute în special de Franța și Germania, după descoperirea unui număr mare de cadavre de civili în regiunea Kievului, în special la Bucha, a declarat luni înaltul reprezentant al UE, Josep Borrell, potrivit AFP și Reuters.

Uniunea Europeană „condamnă în termenii cei mai fermi atrocitățile comise de forțele armate ruse în mai multe orașe ucrainene ocupate, care au fost acum eliberate”, a declarat Borrell într-un comunicat.

Emmanuel Macron s-a declarat luni „în favoarea” unor noi sancțiuni UE împotriva Rusiei, referindu-se la petrol și cărbune, nu și la gazele rusești.

Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să ia în discuţie interzicerea importurilor de gaz rusesc, un semnal foarte important dat de Berlin.

Premierul polonez, însă, a declarat, tot luni, că Germania este principalul obstacol în calea unor noi sancțiuni.

Germania se va confrunta cu o recesiune abruptă dacă vor fi oprite importurile sau livrările de gaz și petrol rusesc, a avertizat luni un lobby de top al unei bănci germane.

Britanicii militează și ei pentru noi sancțiuni contra Rusiei

Ministrul britanic de externe, Liz Truss, va vizita luni Polonia pentru a cere sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, a anunțat biroul său.

„(Președintele rus Vladimir) Putin nu a arătat încă faptul că ar lua în serios calea diplomației. O abordare dură din partea Marii Britanii și a aliaților noștri este vitală pentru a întări poziția Ucrainei în negocieri”, a declarat Truss.

„Marea Britanie a fost printre liderii valului de sancțiuni contra mașinăriei de război a lui Putin. Vom face și mai mult pentru a crește presiunea asupra Rusiei și vom continua să îi impulsionăm pe ceilalți să facă mai mult”, a adăugat ea.

Rusia a continuat, luni, livrările de gaze prin conductele cheie către Europa, în ciuda incertitudinii privind condițiile de plată și în condițiile în care liderii europeni au cerut mai multe sancțiuni împotriva Moscovei după acuzațiile de crime de război în Ucraina.

Fluxurile de gaze prin conducta Yamal-Europa, la punctul Mallnow din Germania, au oscilat în weekend și ultima dată au fost zero, potrivit datelor operatorului Gascade.

Amintim că, în weekend, țările baltice au încetat să mai importe gaze ruseşti care „nu au mai fost furnizate în Letonia, Estonia şi Lituania de la 1 aprilie”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro