Fostul premier al Slovaciei Robert Fico, anchetat penal, salvat de Parlament
Propunerea de trimitere în fața justiției a fostului premier slovac Robert Fico, liderul celui mai mare partid de opoziţie, Smer SD (Direcţia Social-Democraţia), nu a primit suficiente voturi în parlament, potrivit DPA. Robert Fico a fost constrâns să demisioneze în 2018 după ce uciderea unui jurnalist de investigaţie a scos la iveală afaceri de corupţie şi a declanşat un val antiguvernamental.
Pentru aprobarea măsurii era nevoie de o majoritate de 76 de voturi din totalul de 150 de parlamentari, însă numai 74 au votat favorabil, iar 49 s-au exprimat împotrivă.
Fico este anchetat penal, împreună cu fostul său ministru de interne Robert Kalinak şi cu un avocat, pentru constituirea unei organizaţii criminale.
Anchetatorii spun că aceştia au obţinut ilegal informaţii despre posibile nereguli fiscale comise de oponenţii lor politici şi apoi le-au publicat în timpul mandatului de premier al lui Fico. Kalinak şi avocatul sunt deja în arest preventiv, însă Fico este parlamentar şi, prin urmare, nu poate fi reţinut fără consimţământul legislativului.
Procedurile penale împotriva lui Fico, care a fost premier în perioada 2006-2010 şi apoi din nou între 2012 şi 2018, sunt controversate.
Fico susţine că acuzaţiile au fost fabricate pentru ca el să fie redus la tăcere ca lider al Democraţiei Sociale Slovace (SMER), cel mai mare partid de opoziţie. El a acuzat în mod repetat coaliţia conservatoare şi populistă aflată la putere şi formată din patru partide că foloseşte poliţia şi sistemul judiciar pentru persecutarea politică a reprezentanţilor fostului său guvern.
Robert Fico a fost constrâns să demisioneze în 2018 după ce uciderea unui jurnalist de investigaţie a scos la iveală afaceri de corupţie şi a declanşat un val antiguvernamental.
Jurnalistul, Jan Kuciak, dezvăluise legăturile obscure dintre oameni de afaceri, politicieni şi alţi responsabili cu rang înalt. Marian Kocner, un om de afaceri multimilionar, a fost acuzat de ordonarea crimei. El a fost achitat, dar Curtea Supremă a anulat hotărârea la începutul lui 2021 şi a cerut un nou proces.
După asasinarea jurnalistului de investigaţie, anchetatorii au început să investigheze oficiali înalţi pentru presupuse fapte de corupţie. Fico se afla la putere atunci.
După schimbarea guvernului în 2020, aceste investigaţii au fost extinse de noul guvern sub sloganul „curăţare” şi au început să vizeze oficiali numiţi de guvernul social-democrat. (Sursa: Agerpres)