Sari direct la conținut

Viktor Orban: Nu putem susține noul pachet de sancțiuni al UE, este echivalentul unei „bombe atomice” aruncate asupra economiei Ungariei

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia
Viktor Orban, Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia

Ungaria nu poate susține noul pachet de sancțiuni al Uniunii Europene împotriva Rusiei în forma sa actuală, inclusiv un embargo asupra importurilor de țiței rusesc, a declarat vineri premierul Viktor Orban la radioul de stat, potrivit Reuters.

Orban a spus că actuala propunere a Comisiei Europene de interzicere a importurilor de petrol rusesc ar echivala cu o „bombă atomică” aruncată asupra economiei ungare, adăugând că Ungaria este pregătită să negocieze dacă va vedea o nouă propunere care să-i satisfacă interesele.

El a declarat că Ungaria ar avea nevoie de 5 ani și de investiții uriașe în rafinăriile și conductele sale pentru a putea transforma sistemul actual, care se bazează în proporție de aproximativ 65% pe petrolul rusesc.

„Știm exact de ce avem nevoie, în primul rând avem nevoie de 5 ani pentru ca acest întreg proces să fie finalizat… 1-1,5 ani nu sunt suficienți pentru nimic”, a afirmat Orban, adăugând că Ungaria va avea nevoie, de asemenea, de investiții vaste în rafinării și în sistemul de transport maritim pentru a permite importurile de petrol non-rusesc.

Orban s-a întrebat dacă este înțelept să se facă investiții de o asemenea amploare pentru un rezultat peste 4-5 ani, în timp ce războiul din Ucraina se desfășoară acum.

El a declarat că Ungaria așteaptă să vadă o nouă propunere din partea Comisiei: „Nu vreau să mă confrunt cu UE, ci să cooperez….dar acest lucru este posibil doar dacă ei țin cont de interesele noastre.”

Orban a mai spus că Ungaria nu va susține includerea pe lista neagră a șefului Bisericii Ortodoxe Ruse aliate la Kremlin, Patriarhul Kirill, deoarece aceasta este o „problemă de libertate religioasă”.

UE vrea un pachet dur de noi sancțiuni contra Rusiei

Executivul Uniunii Europene a propus miercuri cel mai dur pachet de sancțiuni de până acum împotriva Moscovei pentru războiul din Ucraina, dar mai multe țări îngrijorate de impactul întreruperii importurilor de petrol rusesc au blocat acordul.

Noile măsuri, anunțate de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, includ sancțiuni împotriva celei mai importante bănci rusești și interzicerea difuzării programelor rusești în Europa, precum și embargoul asupra țițeiului în termen de cel mult șase luni.

UE se confruntă cu sarcina de a găsi alternative în condițiile în care prețurile la energie au crescut brusc, deoarece importă zilnic aproximativ 3,5 milioane de barili de petrol și produse petroliere rusești și depinde, de asemenea, de livrările de gaze ale Moscovei.

O mână de țări din estul UE sunt îngrijorate de faptul că embargoul nu le-ar lăsa suficient timp pentru a se adapta, chiar dacă diplomații au declarat că Ungaria și Slovacia vor primi un termen mai lung, până la sfârșitul anului 2023.

Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat zilele treucte că, luând în calcul chiar și cu acest decalaj, Ungaria ar putea fi de acord cu măsurile doar dacă importurile de țiței din Rusia prin conducte ar fi scutite de sancțiuni.

–––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro