Sari direct la conținut

Rusia își mută încet-încet afacerile în Dubai pentru a evita sancțiunile Occidentului

HotNews.ro
Dubai, Foto: Captura YouTube
Dubai, Foto: Captura YouTube

Orașul Dubai din Orientul Mijlociu devine prima opțiune a firmelor rusești și a oligarhilor care doresc să-și protejeze banii evitând în același timp sancțiunile impuse ca urmare a invaziei Ucrainei, scrie Wall-Street Journal.

Cea mai mare companie petrolieră din Rusia a înființat o reprezentanță acolo iar rușii investesc în apartamentele de lux din Dubai, orașul-stat atrăgând deopotrivă comercianți de mărfuri, startup-uri și angajați ai companiilor occidentale care părăsesc Rusia.

În spatele acestei mișcări stă decizia Emiratelor Arabe Unite și a principalului său oraș comercial de a nu aplica sancțiuni Rusiei, încearcând să-și mențină astfel ”neutralitatea” față de război, în ciuda parteneriatului de lungă durată privind securitatea pe care îl au cu Washingtonul.

Cei care s-au mutat în Dubai au găsit o comunitate de aproximativ 100.000 de vorbitori de limbă rusă, dar și alte beneficii, cum ar fi legi flexibile privind imigrarea sau cele privind impozitul pe venit.

Virtuzone, care ajută companiile să își înființeze operațiuni în Dubai, a înregistrat o creștere uriașă a clienților ruși, notează și BBC. „Primim de cinci ori mai multe întrebări de la ruși de la începutul războiului”, a declarat directorul executiv George Hojeige. „Sunt îngrijorați de o criză economică care urmează. De aceea se mută aici pentru a-și asigura averea”, a adăugat el.

Afluxul de cetățeni ruși a întărit cererea de vile și apartamente de lux în tot orașul

Agenții imobiliari confirmă o creștere a prețurilor proprietăților, deoarece rușii care sosesc în Dubai caută să cumpere case. Agenția imobiliară Betterhomes din Dubai a constatat că achizițiile de proprietăți de către ruși au crescut cu două treimi în primele trei luni ale anului 2022.

Și o altă agenție imobiliară, Modern Living, a declarat pentru BBC că a angajat mulți agenți vorbitori de limbă rusă pentru a răspunde cererii în creștere. Directorul executiv Thiago Caldas a declarat că primesc numeroase apeluri de la cetățeni ruși care doresc să se mute imediat în Dubai.

Multe companii multinaționale și start-up-uri rusești își mută, de asemenea, angajații în Emiratele Arabe Unite

Fuad Fatullaev este co-fondatorul WeWay – o companie de tehnologie blockchain care avea birouri în Rusia și Ucraina. După izbucnirea războiului, el și partenerii săi au mutat sute de angajați în Dubai. El adaugă că au ales să-și mute angajații în Emiratele Arabe Unite, deoarece oferă un mediu economic și politic sigur pentru afaceri.

El a mai spus că firmele rusești se mută, deoarece le este foarte dificil să opereze din cauza sancțiunilor. Provocarea a fost și mai acută pentru companiile care au de-a face cu clienți și mărci internaționale, deoarece majoritatea firmelor occidentale au rupt legăturile cu întreprinderile din Rusia, a spus el.

Firme globale precum Goldman Sachs, JP Morgan și Google, care și-au închis birourile în Rusia, își mută unii dintre angajați în Dubai. „Cu siguranță se întâmplă un exod al creierelor. Mulți oameni pleacă pentru că există o mulțime de restricții pentru business în acest moment”, spune domnul Fatullaev.

Întrucât e greu să transferi bani cash în afara țării, mulți cumpărători ruși fac plăți în criptomonede. Unii dintre cumpărători operează prin firme intermediare.

Statele din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, au respins apelurile guvernelor occidentale de a impune sancțiuni Rusiei.

Emiratele Arabe Unite au fost una dintre cele trei țări, împreună cu China și India, care s-au abținut la votul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din februarie pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia. De asemenea, sa abținut la votul Adunării Generale din 7 aprilie pentru a suspenda Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU.

Creșterea investițiilor rusești vine la doar câteva luni după ce Emiratele Arabe Unite au fost plasate pe o „listă gri” de către Financial Action Task Force (FATF), un organ de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro