Ucraina îi dă replica Angelei Merkel, care și-a apărat politica față de Putin
Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak reacționează la declarațiile fostului cancelar german Angela Merkel, care și-a apărat politica sa faţă de Rusia și față de președintele rus Vladimir Putin.
În primul ei interviu important de la demisia din funcția de cancelar, în decembrie, Merkel a spus că nu are „de ce să își ceară scuze”, în ciuda întâlnirilor frecvente cu președintele rus în cei 16 ani la putere, susținând că a avut o abordare pragmatică și orientată spre comerț față de Moscova.
Mikhailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, a criticat-o pe Merkel pentru că a adâncit dependența Europei de energia rusească.
„Dacă cancelarul Merkel a știut dintotdeauna că Rusia plănuiește un război și scopul lui Putin este să distrugă UE, atunci de ce (Germania) ar construi Nord Stream 2?”, a scris el pe Twitter, potrivit The Guardian.
Podolyac a spus că Merkel a „împins” Europa spre o dependență crescută de aprovizionare cu energie din Rusia.
„Atunci de ce Germania trebuie să repare această greșeală acum?”, s-a întrebat consilierul liderului de la Kiev.
Sub mandatul de 16 ani al Angelei Merkel, Germania a devenit foarte dependentă de importurile rusești de energie, iar fostul cancelar a atras critici pentru susținerea sa pentru controversatul gazoduct Nord Stream 2, care urma să dubleze livrările de gaze rusești către Germania. Ea a fost criticată pentru deschiderea sa față de Moscova și Vladimir Putin, dar și pentru decizia de a nu conferi Ucrainei foaia de parcurs pentru aderarea la NATO, la summitul de la București din 2008. Gazoductul a fost în final suspendat de către succesorul său Olaf Scholz, după declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, fără a fi dat în exploatare.
Angela Merkel invocă interesul Germaniei în relațiile cu Rusia
Fostul cancelar german a dat asigurări, în interviul acordat acum, că a fost conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o făcea să planeze asupra Ucrainei.
Era în interesul Germaniei „să găsească un modus vivendi cu Rusia, pentru a nu ne pomeni într-o stare de război”, ci „a putea coexista în pofida tuturor diferenţelor noastre”, a afirmat Angela Merkel, care a condus timp ce 16 ani prima economie europeană.
Germania a practicat multă vreme o politică a mâinii întinse spre Rusia, urmând ideea conform căreia comerţul ar induce o democratizare progresivă a acestei ţări.
„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale”, a dat ea asigurări marţi, estimând că acesta a tras linie peste democraţie.
Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat Merkel în acest interviu moderat de un jurnalist al săptămânalului Der Spiegel într-un teatru din Berlin.
Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a explicat Angela Merkel.