Sari direct la conținut

Vladimir Putin, abandonat de unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi: Nu vrem să riscăm sancțiuni

HotNews.ro
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images
Vladimir Putin la un summit al liderilor din statele OTSC, Foto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

​Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, a anunțat miercuri că țara sa nu va risca încălcarea sancțiunilor decise de Occident împotriva Rusiei ca să nu se expună la rândul ei unor penalități secundare.

„Sancțiunile sunt sancțiuni, nu ar trebui să le încălcăm”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat televiziunii Rossiya-24 de la Moscova.

Tokayev a explicat că cooperarea economică dintre Kazahstan și Federația Rusă va avea loc în cadrul regimului de sancțiuni deoarece nu vrea să-și expună țara la sancțiuni secundare occidentale dacă permite companiilor rusești să ocolească restricțiile.

Kazahstanul este la rândul său un exportator important de petrol și gaze naturale.

Tokayev a asigurat totuși că Kazahstanul nu se va retrage din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia, și Uniunea Economică Eurasiatică, respingând zvonurile în acest sens.

Vladimir Putin l-a ajutat pe Tokayev să rămână la putere

În luna ianuarie a acestui an Rusia a trimis trupe de „menținere a păcii” în Kazahstan în contextul protestelor antiguvernamentale fără precedent izbucnite în țara de la granița sa de sud.

Mulți analiști au considerat la momentul respectiv că gestul liderului de la Kremlin a reprezentat o afirmare a sprijinului acordat lui Tokayev în detrimentul predecesorului său Nursultan Nazarbaev împotriva căruia era îndreptată furia majorității protestatarilor.

De altfel, Tokayev a folosit protestele drept pretext pentru a-l trage pe linie moartă pe fostul șef de stat care a condus Kazahstanul cu o mână de fier între 1990 și 2019, preluând șefia puternicului Consiliu de Securitate al țării de la acesta, reducându-i prerogativele și înlăturând membri ai familiei sale din funcții cheie.

La 81 de ani, Nazarbaev era în continuare considerat cel mai puternic politician din ţară, deşi și-a dat demisia din funcția de președinte în 2019. Experții au văzut gesturile lui Tokayev drept o trădare neașteptată ținând cont că Nazarbaev l-a ales drept succesor al său.

Putin și Tokayev în timpul unei întâlniri la Moscova după reprimarea protestelor din Kazahstan (FOTO: Anton Novoderezhkin / TASS / Profimedia Images)

Kazahstanul a oferit Ungariei gaze naturale

Înlăturarea lui Nursultan Nazarbaev din structurile de putere ale Kazahstanului a fost consfințită la începutul lunii iunie printr-un referendum organizat de succesorul său.

Printre altele, noua versiune a Constituției țării ar urma să nu îi mai acorde lui Nazarbaev titlul de „părinte al naţiunii” în timp ce un alt amendament prevede că apropiaţii conducătorilor nu pot deţine funcţii guvernamentale importante – o măsură care vizează evident familia fostului şef al statului.

În mod interesant, la începutul lunii mai guvernul lui Tokayev s-a oferit să livreze Ungariei gaze naturale și petrol în contextul în care Budapesta s-a opus embargoului dorit de UE asupra importurilor energetice rusești din cauza dependenței sale puternice față de acestea.

Oferta a fost făcută în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan a ministrului ungar de Externe Péter Szijjártó.

Urmărește ultimele evoluții ale celei de-a 113-a zile a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro