Sari direct la conținut

Jurnalista Shireen Abu Akleh a fost ucisă de focuri de armă israeliene, potrivit ONU

HotNews.ro
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia
Protest al jurnaliștilor palestinieni după uciderea jurnalistei Shireen Abu Akleh de la postul Al Jazeera, în timpul unei operaţiuni a armatei israeliene în Cisiordania, Foto: Ashraf Amra / apaimages / Sipa Press / Profimedia

Jurnalista americană de origine palestiniană Shireen Abu Akleh a fost ucisă pe 11 mai de focuri trase de armată israeliană, a concluzionat Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, excluzând un foc intenționat, potrivit AFP.

„Toate informațiile pe care le-am adunat – inclusiv de la armata israeliană și de la procurorul general palestinian – coroborează faptul că focurile de armă care au ucis-o pe Abu Akleh și l-au rănit pe colegul ei Ali Sammoudi au provenit de la forțele de securitate israeliene și nu de la focuri de armă întâmplătoare ale unor palestinieni înarmați, așa cum au susținut inițial autoritățile israeliene”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

„Nu am găsit nicio informație care să sugereze că ar fi existat vreo activitate a palestinienilor înarmați în apropierea jurnaliștilor”, a declarat Shamdasani, adăugând că este „profund îngrijorător faptul că autoritățile israeliene nu au deschis o anchetă judiciară”.

În ultimele săptămâni, investigațiile jurnalistice au indicat, de asemenea, armata israeliană.

Armata a reacționat rapid vineri, respingând versiunea ONU, iar ministrul israelian al apărării, Benny Gantz, a vorbit despre o anchetă „nefondată”.

Reporterul televiziunii Al Jazeera din Qatar „nu a fost împușcată intenționat de un soldat israelian și este imposibil de stabilit dacă a fost ucisă de un atacator palestinian care a tras fără discriminare în zona în care se afla sau din greșeală de un soldat israelian”, a precizat armata într-un comunicat.

Jurnaliștii purtau corect toate însemnele de presă și erau vizibili pentru soldații israelieni

„În conformitate cu metodologia noastră globală de monitorizare a drepturilor omului, Biroul nostru a inspectat materiale foto, video și audio, a vizitat locul faptei, a consultat experți, a analizat comunicările oficiale și a intervievat martori”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OAMDOC.

Pe baza acestor dovezi, biroul lui Bachelet a concluzionat că jurnaliștii au ales o abordare care „i-a făcut vizibili pentru forțele israeliene pe stradă”.

„Constatările noastre indică faptul că nu a fost emis niciun avertisment și că nu au avut loc împușcături în acel moment și în acel loc”, a declarat Shamdasani, precizând că jurnaliștii purtau echipamente de protecție clar marcate.

În acest moment, forțele israeliene au tras asupra lor în mod fragmentat, a spus ea.

Benny Gantz contestă acest lucru și spune că armata „a fost ținta unor focuri de armă intense în timpul evenimentelor care au dus la moartea lui Shireen și a ripostat în mod corespunzător”.

„Și ce se întâmplă acum?”, „de câte rapoarte avem nevoie pentru a-i trage la răspundere?”, a întrebat nepoata jurnalistei, Lina Abu Akleh, într-un tweet, referindu-se la autoritățile israeliene.

Glontul care a ucis-o pe Abu Akleh Foto: Al Jazeera

Armata israeliană și-a reiterat vineri cererea adresată Autorității Palestiniene de a preda glonțul fatal. Este singura modalitate de a determina cu adevărat cine a tras.

Potrivit procurorului palestinian, glonțul a fost unul de 5,56 mm tras dintr-o pușcă semiautomată Ruger Mini-14.

Autoritatea Palestiniană a refuzat în mod constant să returneze glonțul și le-a cerut israelienilor să predea în schimb arma.

Anchetă penală

Jurnalista purta o vestă antiglonț pe care era scris cuvântul „press” și o cască de protecție când a fost împușcată în cap, chiar sub nivelul căștii. Ea se afla la periferia taberei de refugiați din Jenin, un bastion al facțiunilor armate palestiniene, unde forțele israeliene efectuau un raid.

Bachelet „continuă să îndemne autoritățile israeliene să inițieze o anchetă penală privind uciderea doamnei Abu Akleh și toate celelalte ucideri și răniri grave comise de forțele israeliene în Cisiordania și în cursul operațiunilor de aplicare a legii în Gaza”.

Potrivit OHCHR, de la începutul anului 2022, forțele de securitate israeliene au ucis 58 de palestinieni în Cisiordania, inclusiv 13 copii.

„Legislația internațională privind drepturile omului impune o investigație promptă, completă, transparentă, independentă și imparțială în cazul oricărei utilizări a forței care are ca rezultat moartea sau rănirea gravă. Autorii trebuie să fie trași la răspundere”, a declarat Shamdasani.

Referințe:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro