Sari direct la conținut

Bărbatul exonerat pentru uciderea lui Malcolm X în 1965 dă în judecată orașul New York

HotNews.ro
Malcolm X, Foto: Captura Wikipedia
Malcolm X, Foto: Captura Wikipedia

Un bărbat exonerat în luna noiembrie a anului trecut de uciderea, în 1965, a liderului drepturilor civile Malcolm X a dat în judecată orașul New York, după ce a recunoscut că l-a catalogat în mod greșit drept criminal, relatează Reuters.

Muhammad Aziz, în vârstă de 84 de ani, cere 40 de milioane de dolari pentru cele două decenii pe care le-a petrecut în închisoare și cei peste 55 de ani în care a fost acuzat pe nedrept, declarând că i-au cauzat pagube „imense și ireparabile” lui și familiei sale.

Aziz este căsătorit și are șase copii.

Un proces similar a fost, de asemenea, intentat la tribunalul federal din Brooklyn de către familia co-inculpatului Khalil Islam, care a petrecut 22 de ani în închisoare și a fost, de asemenea, exonerat.

„Justiția le-a făcut dreptate într-o mică măsură când condamnările lor au fost anulate”, a declarat Deborah Francois, avocatul ambilor reclamanți, într-un interviu de joi.

„Dar vrem să tragem la răspundere oficialii guvernamentali pentru comportamentul necorespunzător care a dus la condamnările lor greșite și decenii de viață trăită cu stigma de a fi etichetați ucigașii lui Malcolm X”, a spus ea.

Khalil Islam a murit în 2009, la vârsta de 74 de ani.

Primarul Eric Adams, un fost căpitan de poliție, a declarat că orașul revizuiește procesele.

Malcolm X, o proeminentă voce a Națiunii Islamului și un activist al drepturilor civile, a fost împușcat la vârsta de 39 de ani în februarie 1965, în timp ce se pregătea să vorbească la sala de bal Audubon din New York.

Un al treilea bărbat, Mujahid Halim, a fost de asemenea condamnat pentru uciderea sa. El a mărturisit că Aziz și Islam sunt nevinovați. Halim a fost eliberat condiționat în 2010.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro