Arabia Saudită afirmă că a lăsat „zarurile să cadă” în relația cu Statele Unite
Arabia Saudită a decis să fie mai „matură” în disputa cu Statele Unite privind producția mondială de petrol și că a lăsat „zarurile să cadă”, afirmă prințul Abdulaziz bin Salman, ministrul saudit al Energiei, citat de Reuters.
Decizia luată pe 5 octombrie la Viena de către grupul OPEC+ din care face parte și Rusia de a tăia substanțial producția mondială de petrol a declanșat un război al declarațiilor între Washington și Riad înainte de forumul Future Investment Initiative care a atras în regatul saudit unii dintre cei mai importanți oameni de afaceri americani din domeniul energetic.
Alianța tradițională dintre cele două țări a fost tensionată de poziția luată de administrația președintelui Joe Biden asupra asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, implicarea Riadului în războiul din Yemen și de legăturile tot mai strânse avute de Arabia Saudită cu China și Rusia.
Când a fost întrebat la forumul FII despre cum ar putea reveni pe calea bună colaborarea dintre Statele Unite și Arabia Saudită în ceea ce privește sectorul energetic, prințul Abdulaziz bin Salman a declarat că:
„Eu cred că noi ca Arabia Saudită am decis să fim tipii mai maturi și să lăsăm zarurile să cadă”.
„Noi tot auzim că ‘sunteți cu noi sau împotriva noastră’, există loc pentru ‘noi suntem cu poporul Arabiei Saudite’?”, a adăugat el.
Arabia Saudită vorbește de un partener „foarte puternic” în China
Afirmațiile lui bin Salman, un membru al Casei Saud care conduce regatul, au venit după ce ministrul saudit pentru Investiții a declarat mai devreme că Riadul și Washingtonul vor trece peste disputa lor „nedorită”, subliniind colaborarea îndelungată între cele două țări în ceea ce privește mediul de afaceri, dar și legăturile instituționale dintre ele.
„Dacă vă uitați la relație pe aspectul uman, aspectul corporatist, sistemul de educație, vă uitați la instituțiile noastre care lucrează împreună, noi suntem foarte apropiați și vom trece peste această dispută recentă care a fost nedorită”, a afirmat acesta.
El a subliniat însă că, deși Arabia Saudită și Statele Unite sunt „aliați solizi” pe termen lung, regatul saudit are parteneri „foarte puternici” în Asia, menționând explicit China, cel mai mare importator de hidrocarburi din țara aflată în zona Golfului Persic.
Noile comentarii ale oficialilor saudiți vin după ce pe 13 octombrie ministerul de Externe de la Riad a publicat un comunicat în care afirmă că SUA i-au cerut să obțină amânarea tăierii producției de petrol cu o lună, o referință străvezie la faptul că administrația președintelui Joe Biden a încercat să împiedice creșterea prețurilor până la alegerile parțiale pentru Congres ce vor avea loc la începutul lui noiembrie.
Tensiuni între Riad și Washington
Decizia OPEC de a tăia producția a reprezentat o înfrângere diplomatică personală pentru Joe Biden, acesta efectuând o vizită oficială la Riad în luna iulie tocmai pentru a le cere saudiților să pună mai mult petrol pe piață în contextul în care inflația istorică din SUA a fost alimentată într-o mare măsură de creșterea prețurilor la carburanți.
Biden s-a întâlnit inclusiv cu prințul moștenitor Mohammad bin Salman, devenind astfel primul șef de stat important care a acceptat o întâlnire cu acesta după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în octombrie 2018.
La mai puțin de o săptămână după decizia luată de grupul OPEC+ la Viena, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate națională, John Kirby, a afirmat că președintele Biden reevaluează relațiile americane cu Arabia Saudită.
„Cred că președintele a fost foarte clar că aceasta este o relație pe care trebuie să continuăm să o reevaluăm, pe care trebuie să fim dispuși să o revizităm. Iar cu siguranță în virtutea deciziei OPEC, cred că acolo este”, a afirmat acesta într-un interviu acordat CNN.
Cu doar o zi înainte ca el să vorbească despre reevaluarea relațiilor cu Arabia Saudită, președintele Comitetului pentru Relații Externe din Senatul american, democratul Bob Menendez, ceruse înghețarea cooperării cu Riadul și blocarea tuturor vânzărilor de armament către acesta.
Arabia Saudită este unul dintre cei mai mari clienți ai companiilor americane de armament.