Biden spune „nu” acordării de avioane de luptă F-16 Ucrainei
Joe Biden a anunțat luni că nu va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina în cadrul războiului acesteia împotriva Rusiei, potrivit AFP.
„Nu”, a răspuns președintele american când a fost întrebat de un reporter la Casa Albă dacă va furniza Kievului avioanele de luptă, pe care liderii ucraineni le-ar fi cerut.
Vizită în Polonia
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat luni că va vizita Polonia în curând, dar nu a precizat o dată.
Biden a declarat reporterilor că nu știe când va vizita acest jucător-cheie în campania occidentală de ajutorare a Ucrainei în lupta împotriva invaziei Rusiei de acum aproape un an.
„Nimic nu este interzis în principiu”, spune Macron
Norvegia intenționează să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina „cât mai curând posibil”, a declarat luni ministrul norvegian al apărării pentru AFP, sugerând că aceste livrări ar putea avea loc la sfârșitul lunii martie.
Săptămâna trecută, țara scandinavă și-a anunțat intenția de a furniza Kievului un număr de tancuri Leopard 2, dintre care 36 sunt în serviciul armatei sale.
„Nu am stabilit încă numărul”, a declarat luni ministrul apărării Bjørn Arild Gram pentru AFP. „Este important ca acest lucru să fie coordonat îndeaproape cu partenerii, astfel încât să fie o donație care să facă o diferență pentru Ucraina”, a subliniat ministrul.
„Vrem să se întâmple cât mai repede posibil, bineînțeles. Este o nevoie urgentă”, a adăugat el în marja unei vizite la o uzină de asamblare a rachetelor antiaeriene NASAMS, proiectate de SUA și Norvegia, în Kongsberg, în sud-estul Norvegiei.
Invocând un efort concertat între aliați, Gram a reamintit că Germania a menționat livrări de Leopard 2 „la sfârșitul lunii martie”. Săptămâna trecută, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat că vizează „sfârșitul lunii martie, începutul lunii aprilie” pentru livrarea a 14 tancuri.
Ministrul norvegian a subliniat timpul necesar pentru a obține undă verde pentru livrări, pentru a instrui unitățile ucrainene în utilizarea tancurilor, precum și problemele logistice.
„Este o operațiune destul de mare, dar ne dorim să se desfășoare cât mai repede posibil”, a insistat el.
Alte câteva țări occidentale și-au exprimat intenția de a furniza rapid tancuri grele Ucrainei, cum ar fi Marea Britanie, care intenționează să livreze Challenger la sfârșitul lunii martie.
Urmărește ultimele evoluții din a 341-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.