Sari direct la conținut

Lagarde: Inflaţia se va menţine ridicată pe termen scurt în zona euro; creşterea dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, tot mai probabilă

HotNews.ro
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, Foto: Daniel Roland / AFP / Profimedia Images

Inflaţia din zona euro va rămâne ridicată pe termen scurt, aşa că o creştere cu 0,50 de puncte procentuale a dobânzii cheie a Băncii Centrale Europene (BCE) la sfârşitul acestei luni este din ce în ce mai sigură, a declarat preşedintele BCE Christine Lagarde grupului de media spaniol Vocento, transmite Reuters.

BCE a majorat deja dobânzile cu 3 puncte procentuale din iulie anul trecut şi, în esenţă, a promis încă o creştere de jumătate de punct procentual pe 16 martie, dar investitorii au anticipat recent o majorare şi mai mare, având în vedere datele despre inflaţie.

Lagarde a spus că creşterea semnalată este acum ”foarte foarte probabilă”, dar ea a avertizat, de asemenea, că inflaţia subiacentă, care filtrează preţurile volatile ale alimentelor şi carburanţilor, ar putea rămâne incomod de ridicată, chiar dacă rata inflaţiei generale va scădea în lunile următoare.

”Pe termen scurt, inflaţia de bază va fi ridicată”, a declarat duminică Grupo Vocento, citat de Lagarde.

Mai mulţi factori de decizie politică au avertizat recent că majorările ratelor dobânzilor BCE trebuie să continue până când inflaţia de bază se inversează şi începe să încetinească spre ţinta de 2% a BCE.

Inflaţia de bază a accelerat la un nivel record de 5,6% luna trecută, iar unii factori de decizie se tem că creşterea este determinată de creşterile salariilor în sectorul serviciilor, ceea ce face creşterea preţurilor mai durabilă şi mai dificil de întrerupt.

”Trebuie să continuăm să luăm orice măsuri sunt necesare pentru a readuce inflaţia la 2%. Şi vom face acest lucru”, a spus Lagarde. Ea a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temea şi producţia ar trebui să accelereze de la aproape stagnarea din ultimul trimestru al anului 2022.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro