Sari direct la conținut

Membrii unei familii de români, inclusiv un copil, au murit încercând să treacă ilegal graniţa din Canada în SUA / Un copil este dat dispărut

HotNews.ro
rau St. Lawrence, Foto: All Canada Photos / Alamy / Alamy / Profimedia
rau St. Lawrence, Foto: All Canada Photos / Alamy / Alamy / Profimedia

Trupurile a șase persoane, printre care și români, care încercau să intre clandestin în SUA au fost recuperate joi într-o zonă mlăștinoasă a râului St. Lawrence din Quebec, a anunțat vineri poliția, adăugând că un copil este încă dat dispărut, relatează Reuters.

„Se crede că cele șase persoane provin din două familii, una de origine română, iar membrii celeilalte familii se bănuiește că ar fi cetățeni indieni”, a declarat Lee-Ann O’Brien, adjunctul șefului Poliție Akwesasne Mohawk, într-o conferință de presă.

Un copil al familiei de români este dat în continuare dispărut

„Poliția crede că un copil din familia românească nu a fost găsit și vom continua căutările. Se crede că toți au încercat să intre ilegal în SUA din Canada”, a adăugat O’Brien.

Cei șase morți sunt cinci adulți și un copil sub trei ani.

Copilul făcea parte din familia de români şi probabil se născuse în Canada, acesta fiind motivul pentru care avea paşaport canadian, scrie News.ro, citând CTV News.

Poliția așteaptă rezultatele unei autopsii și analize toxicologice de la Montreal pentru a stabili cauza morții.

Vreme rea în noaptea în care familiile au încercat să treacă râul

Miercuri seara, când probabil că familiile au căutat să treacă râul, vremea a fost proastă.

„A fost vânt foarte puternic”, a spus O’Brien, și ploua. „Nu a fost un moment bun pentru a fi în apă”.

Barca unui bărbat de 30 de ani care a dispărut de miercuri, Casey Oakes, a fost găsită în apropierea celor șase cadavre, iar poliția continuă să-l caute, deși nu a confirmat că ar fi avut vreo legătură cu cele șase persoane găsite decedate.

Trudeau s-a arătat îndurerat de moartea celor șase.

„Trebuie să înțelegem corect ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat acest lucru și să facem tot ce putem pentru a ne asigura că minimizăm riscule ca acest lucru să se întâmple din nou”, a spus el reporterilor din Moncton, New Brunswick.

Președintele american Joe Biden și prim-ministrul canadian Justin Trudeau au convenit săptămâna trecută să oprească solicitanții de azil care vin în Canada prin treceri neoficiale ale frontierei, o mișcare despre care criticii au spus că ar putea însemna că refugiații și migranții își vor asuma mai multe riscuri atunci când trec.

Dar poliția Akwesasne a spus că acordul care a închis toate intrările neoficiale ale frontierei, inclusiv Roxham Road din Quebec, nu ar fi trebuit să fie un factor în acest caz, deoarece familiile încercau să meargă în SUA, nu să vină în Canada.

„În acest moment, ceea ce vă pot spune este că acest lucru nu are nimic de-a face cu acea închidere”, a spus O’Brien.

Anul trecut, patru membri ai unei familii indiene au murit înghețați în provincia Manitoba din Canada, în timp ce încercau să treacă în SUA.

Rezervația Akwesasne se întinde de-a lungul ambelor maluri ale râului St. Lawrence, în Ontario și Quebec pe partea canadiană și New York pe partea SUA. Pentru a lupta împotriva traficului cu persoane și bunuri, poliția locală monitorizează râul tot timpul cu fonduri din Quebec.

S-a înregistrat o creștere a numărului de persoane care folosesc teritoriul Akwesasne pentru a încerca să intre în secret în SUA, iar 48 de „incidente” au fost înregistrate de la începutul anului, iar majoritatea au fost indieni sau români, a spus O’Brien.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro