Ambasadorul SUA la Budapesta a convocat o conferinţă de presă / Presa maghiară: Ungaria ar putea fi scoasă din Visa Waiver sau din FACTA
David Pressman, ambasadorul SUA la Budapesta, a convocat pentru miercuri o conferinţă de presă al cărei subiect nu se cunoaşte încă, dar potrivit portalului de ştiri Világgazdaság ar putea intra în discuţie o posibilă revocare a scutirii de vize pentru maghiarii care vor să călătorească în SUA. În acelaşi timp, şeful de cabinet al lui Viktor Orban transmite că diplomaţia americană vrea să preseze Ungaria să adopte o poziţie pro-războiul din Ucraina, relatează portalul de ştiri al radioteleviziunii ungare, hirado.hu, citat de agenția News.ro.
„Relaţiile dintre SUA şi Ungaria ar putea continua să se înrăutăţească?” – titrează hirado.hu articolul în care anunţă conferinţa de presă a ambasadorului american la Budapesta.
„Rămâne neclar ce va anunţa miercuri ambasadorul american David Pressman. Deşi deciziile majore sunt de obicei anunţate la nivel ministerial, SUA ar putea opta chiar pentru tactica ca ambasadorul să anunţe deciziile guvernului american, ca un mesaj diplomatic puternic. Deocamdată, toată lumea îşi dă cu presupusul ce consecinţe ar putea avea în continuare tensiunea politică ungaro-americană”, scrie hirado.hu.
O primă lovitură majoră ar fi denunţarea unilaterală a tratatului de evitare a dublei impuneri (FACTA) cu Ungaria. Schimbarea ar putea afecta nu doar investitorii maghiari, ci şi companiile americane. Este o decizie revelatoare, deoarece SUA nu au mai făcut niciodată aşa ceva cu nicio ţară cu un potenţial economic mai mare – nici măcar cu Rusia, mai scrie hirado.hu.
Világgazdaság arată că, în lipsa acordului FACTA, tranzacţiile fără schimb de informaţii ar fi supuse unei reţineri la sursă de 30%, ceea ce ar putea însemna că în ochii companiilor străine competitivitatea Ungariei ar fi subminată, iar această măsură ar putea afecta chiar şi investitorii interni. Pe de altă parte, un expert fiscal anonim a explicat pentru publicația citată că nici SUA nu ar fi neapărat interesate de rezilierea acordului, pentru că ar spori posibilităţile de evaziune fiscală pentru cetăţenii americani.
O a doua lovitură ar putea fi impunerea de sancţiuni asupra unor persoane influente, însă ar putea exista consecinţe şi mai dure – care ar afecta direct populaţia mai degrabă decât actorii economici şi politici – dacă Ungaria ar fi exclusă din programul de Visa Waiver, ce permite cetăţenilor maghiari să călătorească în Statele Unite fără viză pentru afaceri sau turism pentru 90 de zile sau mai puţin.
Budapesta acuză SUA de presiuni pentru a fi pro-război
Diplomaţia americană nu a încetat să încerce să forţeze Ungaria să adopte o poziţie pro-război, dar Ungaria rămâne convinsă că pacea este în interesul comun, a declarat miercuri, la Budapesta, ministrul Cabinetului premierului Viktor Orban, Gergely Gulyás, într-o conferinţă de presă.
El a acuzat că, în ultimele zile, „toată lumea a putut vedea pe stradă că nu mai este opoziţia cea care face campanie cu bani americani, ci direct Ambasada SUA”.
„Acest lucru este neobişnuit, mai ales în rândul aliaţilor”, a declarat ministrul, care a spus că cea mai mare problemă este faptul că această campanie americană este una pro-război.
Oficialul a repetat poziţia oficială a Budapestei că este în interesul comun să se ajungă la o încetare a focului în Ucraina şi la discuţii de pace cât mai curând posibil.
Document scurs de la Pentagon: SUA, unul dintre principalii adversari ai lui Viktor Orban
Toate aceste evoluţii şi declaraţii vin în condiţiile în care într-unul din documentele scurse de la Pentagon se spune, potrivit unui raport al CIA, că premierul ungar Viktor Orban a identificat Statele Unite ca fiind unul dintre „principalii trei adversari” ai partidului său în timpul unei şedinţe de strategie politică care a avut loc la 22 februarie. Documentul, despre care a relatat The Washington Post, citează Ambasada SUA din Budapesta.
Comentariul „constituie o escaladare a nivelului de retorică antiamericană în discursul său”, se arată în raportul serviciilor de informaţii.
Liderul Ungariei şi-a intensificat declaraţiile publice antiamericane de la preluarea mandatului de către preşedintele Biden, exprimându-şi în mod regulat admiraţia faţă de fostul preşedinte Donald Trump. În prima sa postare pe Twitter, după ce s-a alăturat platformei sociale abia anul trecut, Orban l-a menţionat pe „bunul său prieten” Trump. Într-o discuţie câteva zile mai târziu, liderul ungar l-a descris pe Trump drept singura „speranţă de pace” în Ucraina, notează WP.