Sari direct la conținut

Rusia anunță lansarea unui ChatGPT propriu / A fost creat de o bancă și e disponibil doar pe bază de invitație

HotNews.ro
Sediul central al Sberbank din Moscova, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia
Sediul central al Sberbank din Moscova, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Alamy / Profimedia

Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a anunțat luni lansarea propriului robot conversaţional – GigaChat – care să rivalizeze cu chatbot-ul ChatGPT dezvoltat de compania americană OpenAI și alte sisteme de inteligență artificială asemănătoare, relatează AFP și News.ro.

Compania rusă a anunțat că „lansează propria sa versiune” a robotului conversaţional, denumit ”GigaChat”, a revendicat „o premieră” în Rusia și și-a exprimat satisfacția privind reușita într-un comunicat publicat pe site-ul său în care a precizat totodată că acest instrument informativ va fi, într-o primă fază, „disponibil în modul de testare, (numai) pe bază de invitaţie”.

Potrivit creatorilor săi, GigaChat poate „purta o conversaţie, scrie texte, răspunde la întrebări factuale”, dar şi „scrie coduri informatice” şi „crea imagini pe baza unor descrieri”.

Potrivit CEO-ului grupului Sber, Gherman Gref, care a făcut în ultimii ani eforturi pentru a duce conglomeratul în direcția tehnologiilor emergente, lansarea acestui robot conversaţional „este un progres pentru întregul univers vast al tehnologiilor ruseşti”.

De mai mulţi ani, şi mai ales după impunerea unor sancţiuni extrem de dure împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina, Rusia încearcă să-şi consolideze „suveranitatea” digitală şi şi-a înăsprit în paralel legislația care guvernează internetul, ca parte a eforturilor de eliminare a oricărei forme de disidență.

Kremlinul a cerut în ultimele luni blocarea unor site-uri şi reţele de socializare – un mijloc de cenzurare a tuturor publicaţiilor disidente pe tema ofensivei sale militare în Ucraina.

După popularitatea fulminantă înregistrată de ChatGPT după lansarea sa la finele anului trecut, numeroase companii tech din China, precum Baidu, Alibaba sau ByteDance, firma mamă a TikTok, au anunţat la rândul lor că lucrează la propriul model de robot conversaţional.

Guvernul chinez a redactat însă deja un set de reguli pe care acești roboți conversaționali dezvoltați în țară vor trebui să le respecte în ceea ce privește răspunsurile oferite celor care le pun întrebări.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro