Sari direct la conținut

Poliția din Ungaria a folosit gaze lacrimogene împotriva unor adolescenți care protestau față de reformele din educație ale guvernului Orban

HotNews.ro
Viktor Orban, Foto: AGERPRES
Viktor Orban, Foto: AGERPRES

Poliția Ungaria a lansat miercuri cu gaze lacrimogene asupra adolescenților și a reținut cinci persoane la un miting în fața birourilor premierului Viktor Orban, după un protest împotriva unei noi legi care ar elimina statutul de funcționar public al profesorilor, relatează Reuters.

Acțiunea poliției vine după ce mii de oameni au participat la un protest în centrul Budapestei, miercuri, împotriva legislației care ar crește semnificativ volumul de muncă al profesorilor. Protestul a fost cel mai recent dintr-o serie de demonstrații care au vizat cererea de condiții de muncă mai bune pentru profesori.

Poliția a spus că decizia de a trage cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor a fost declanșată de un grup care au manifestat în fața birourilor lui Orban, dând jos baricadele din jurul unui șantier de construcții din apropiere și aruncând cu moloz în polițiști.

Un corespondent Reuters aflat la fața locului a declarat că ofițerii de poliție examinau imaginile incidentului pentru a identifica protestatarii.

Aflat la putere din 2010, după ce anterior, mai fusese premier între 1998 și 2002, naționalistul Orban a avut disensiuni cu Uniunea Europeană, în timp ce liderul ungar a înăsprit restricțiile ONG-urilor, mass-mediei, academicienilor și judecătorilor și a reprimat drepturile migranților și minorităților sexuale.

Numărul orelor profesorilor ar crește, potrivit proiectului legislativ

Aproape 5.000 de profesori au spus deja că își vor părăsi profesia dacă o așa-numită Lege a Statutului va intra în vigoare, dar guvernul lui Orban merge mai departe cu reformele care i-ar lipsi pe profesori de siguranța locului de muncă.

În ultimul an, profesorii au demonstrat și au intrat în grevă cerând salarii mai mari, deoarece inflația din Ungaria – care depășește 25% – erodează salariile care sunt deja sub media națională și pe penultimul loc dintre țările OCDE, conform datelor din 2021.

Mulți critici se referă la legea propusă de guvernul Orban ca fiind „Legea răzbunării”, percepută ca o pedeapsă pentru rezistența de un an a profesorilor.

„Sunt în totalitate împotriva acestei legi, care nu se numește „legea răzbunării” în discursul public din întâmplare”, a spus Katalin Torley, unul dintre cei mai vocali critici ai politicilor educaționale ale lui Orban.

„Este un răspuns la valul de proteste văzut în ultimul an… care au scos la iveală problemele îngrozitoare ale sistemului public de învățământ”.

Guvernul a spus că noua legislație are ca scop îmbunătățirea calității educației.

Potrivit unei versiuni anterioare a proiectului, comportamentul și comunicarea profesorilor ar fi fost monitorizate prin mijloace tehnice. Deși guvernul a promis că va elimina această prevedere, precum și altele, negocierile sunt încă în desfășurare între guvern și sindicatele profesorilor.

Dacă legea va trece în forma actuală, de la 1 iunie numărul maxim zilnic de ore de muncă al profesorilor ar crește de la 8 la 12 ore, iar numărul orelor săptămânale de lucru de la 40 la 48 de ore.

Ungaria se confruntă cu o lipsă tot mai mare de profesori, în principal din cauza salariilor mici și a impredictibilității din mediul de reglementare.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro