Sari direct la conținut

VIDEO Imagini dramatice într-o țară cu arme nucleare: Armata pakistaneză a ieșit pe străzi să suprime protestele față de arestarea fostului premier Imran Khan

HotNews.ro
Proteste Pakistan, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images
Proteste Pakistan, Foto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

Guvernul Pakistanului, una dintre puterile nucleare ale lumii, a cerut armatei să iasă pe străzi pentru a pune capăt revoltelor izbucnite după arestarea fostului premier Imran Khan și a altor lideri ai partidului său, relatează Reuters.

Cel puțin 3 lideri ai partidului Tehreek-e-Insaf (PTI) condus de Khan au fost reținuți după arestarea fostului premier marțea aceasta, unul dintre ei fiind un fost ministru de Externe în guvernul de la Islamabad.

Tensiunile rămân ridicate în țara cu arme nucleare, atât poliția cât și trupe paramilitare patrulând joi pe străzile marilor orașe. Serviciile de date mobile au rămas suspendate iar birourile și școlile au fost închise în două dintre cele 4 provincii majore ale țării.

Poliția din Islamabad a anunțat joi dimineața că armata a ajuns în oraș după ce protestatarii au luat cu asalt clădiri militare, jefuit locuința din orașul Lahore al unui general al forțelor armate și au incendiat clădiri guvernamentale și alte obiective după arestarea lui Khan de către agenția anticorupție a țării.

Cel puțin 5 persoane și-au pierdut viața în timpul violențelor care au agravat instabilitatea în țara din sudul Asiei în contextul în care cei 220 de milioane de locuitori ai săi se zbat să facă față celei mai grave crize economice din ultimele decenii.

„Un asemenea spectacol nu a mai fost văzut de 75 de ani”, a declarat noul premier Shehbaz Sharif într-un discurs televizat adresat națiunii.

Violențe și arestări la nivel înalt în Pakistan

„Oamenii au fost luați ostatici în vehiculele lor, pacienții au fost scoși din ambulanțe iar apoi acele vehicule au fost incendiate”, a mai acuzat Shehbaz Sharif.

Autoritățile pakistaneze l-au arestat miercuri pe Shah Mahmood Qureshi, un fost șef al diplomației de la Islamabad și vicepreședinte al partidului PTI joi dimineața, potrivit unui anunț făcut pe pagina de Twitter al acestuia. Alți doi lideri importanți ai fostului partid de guvernământ, Asad Umar și Fawad Chaudhry, au fost arestați cu o zi în urmă.

Fawad Chaudhry a fost reținut în fața Curții Supreme de la Islamabad, unde partidul său a atacat arestarea lui Khan, la doar câteva minute după ce s-a adresat reporterilor.

„Există o campanie foarte reală împotriva PTI care încearcă să ne prezinte drept creatori violenți de teroare”, a notat pagina de Twitter a lui Qureshi. „Națiunea trebuie să continue protestele pașnice oriunde poate”, a adăugat acesta.

Guvernul federal a aprobat miercuri solicitările din partea a două provincii pakistaneze – Punjab și Khyber Pakhtunkhwa, ambele redute electorale ale lui Khan – și a capitalei Islamabad de a desfășura militari pentru a restabili ordinea.

Poliția a arestat peste 1.650 de protestatari doar în Punjab, provincia natală a lui Imran Khan, potrivit unui comunicat remis de șeful poliției locale, care i-a acuzat pe cei reținuți de comiterea unor acte de violență.

În orașul Ouetta din sud-vestul țării au fost arestați 80 de angajați ai partidului lui Khan.

Acuzații de corupție pe scară largă împotriva lui Imran Khan

Fostul premier a fost pus sub acuzare miercuri într-un caz separat de corupție decât cel pentru care a fost arestat marți și pentru care un mandat de arestare a fost emis pe numele său la începutul lunii. În noul proces penal el este acuzat de vânzarea ilegală a unor cadouri pe care le-a primit ca șef al statului între 2018 și 2022.

Khan se baricadase încă din martie în locuința sa din Lahore pentru a încerca să eludeze reținerea de către procurori în contextul în care peste 100 de plângeri de corupție au fost înregistrate împotriva sa după ce a fost înlăturat de la putere în urma unei moțiuni de cenzură în luna aprilie a anului trecut.

Khan a încercat să dizolve parlamentul înaintea votării moțiunii de cenzură ca parte a unor acțiuni văzute de mulți analiști drept o tentativă de lovitură de stat.

El a continuat să fie activ pe scena politică după înlăturarea de la putere în contextul în care Pakistanul va organiza alegeri generale în luna noiembrie a acestui an. O condamnare în majoritatea cazurilor deschise împotriva sa ar duce însă la o interdicție de a ocupa funcții publice.

În noiembrie anul trecut el a fost rănit în urma unui atac asupra convoiului său în timp ce conducea un protest în Islamabad care cerea organizarea unor alegeri anticipate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro