Sari direct la conținut

Se împlinesc 70 de ani de la prima ascensiune pe Everest. Câți oameni au ajuns acolo de atunci?

HotNews.ro
Muntele Everest, Foto: Shutterstock
Muntele Everest, Foto: Shutterstock

Pe 29 mai 1953 era atins în premieră un loc extrem de periculos: cel mai înalt vârf montan din lume, Everest, 8.848 m alt. Edmund Hilary și Tenzing Norchay sunt oamenii care au făcut atunci istorie. Everest atrage de atunci mii de oameni, mulți au murit încercând să urce, dar peste 6.000 au și izbutit să ajungă pe „acoperișul lumii”.

Momentul 1953

În 1953 o expediție britanică ce a fost condusă de colonelul John Hunt reușea mai multe recorduri, dar și marea victorie. Recordul de altitudine atins vreodată de om avea să cadă mai întâi sub asaltul a doi alpiniști ce au ajuns la 8.700 metri: Tom Bourdillon și Charles Evans. S-au întors însă din cauza unor probleme cu aparatele de oxigen.

Apoi, neozeelandezul Edmund Hilary și șerpașul Tenzing Norchay (ortografiat și Norgay) au reușit să ajungă pe 29 mai 1953 pe cel mai înalt vârf al lumii folosind aparate de oxigen. Au băut limonadă, au mâncat sardine, biscuiți, caise confiate, curmale, gem și miere și au reușit să ajungă pe vârf unde doar Tenzing a fost fotografiat de către Hillary, fiindcă acesta nu știa dacă șerpașul învățase să folosească un aparat foto.

S-a scris enorm despre izbânda lor care a fost politizată și dusă spre tabloid, fiind îndelung dezbătut subiectul legat de care dintre cei doi a fost primul care a pus piciorul pe vârf.

Hillay avea 34 de ani, iar Tenzing avea 39 de ani.

Tenzing a încetat din viață în 1986. Hillary a murit în 2008.

Everest și recordurile

Peste 6.000 de oameni au ajuns pe Everest în 70 de ani, iar numărul ascensiunilor trece de 11.000, fiindcă sunt mulți alpiniști care au ajuns de mai multe ori. Spre exemplu, Kami Rita Sherpa a atins vârful de 28 de ori, iar Pasang Dawa Sherpa, de 27 de ori.

Britanicul Kenton Edward Cool a atins vârful de 17 ori, iar americanul Dave Hahn, de 15 ori. Un alpinist polonez pe nume Ryszard Pawłowski a ajuns de cinci ori pe vârf.

În ultimul deceniu a crescut mult numărul celor care au ajuns pe vârf, deși costurile sunt de multe zeci de mii de dolari și riscurile sunt enorme. Peste 300 de oameni au murit încercând să atingă „acoperișul lumii”.

În ultimii ani au fost adevărate „ambuteiaje” pe vârf, tot mai mulți oameni plătind să fie duși de către ghizi, chiar dacă nu erau pregătiți pentru așa o încercare complicată și riscantă.

Au fost și ani în care peste 500 de oameni au ajuns pe vârf.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro