Sari direct la conținut

„Nu ne mai ucideți”. Protest în Polonia față de legea anti-avort, după moartea unei femei

HotNews.ro
protest in Polonia fata de legea anti-avort dupa moartea unei alte femei insarcinate, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia
protest in Polonia fata de legea anti-avort dupa moartea unei alte femei insarcinate, Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Susținătorii și susținătoarele dreptului la avort au mărșăluit miercuri prin mai multe orașe din Polonia, după moartea unei femei însărcinate a cărei familie crede că ar fi putut supraviețui dacă i s-ar fi făcut o întrerupere de sarcină, relatează Reuters.

Protestatarii au scandat „nu ne mai ucideți” în timp ce mărșăluiau prin capitala Varșovia spre sediul ministerului sănătății, unii purtând pancarte pe care scriau „Vrem medici, nu misionari” și „Iad pentru femei”, un slogan comun folosit pentru a transmite modul în care măsura afectează. cei care poartă o sarcină nedorită sau periculoasă.

Legile anti-avort din Polonia, printre cele mai stricte din Europa, au provocat proteste în masă în ultimii ani, iar moartea tinerei de 33 de ani, numită Dorota, în mai, a alimentat sentimentul antiguvernamental în rândul multor polonezi liberali înainte de alegerile din octombrie sau noiembrie.

În 2021, guvernul naționalist al prim-ministrului Mateusz Morawiecki a pus în aplicare o decizie a curții constituționale care interzice întreruperea sarcinii în caz de malformații ale fetusului, pe măsură ce politicile conservatoare prind tot mai multe rădăcini într-una dintre cele mai devotate țări catolice din Europa.

Cel puțin cinci femei au murit din cauza legislației anti-avort

Activiștii pentru dreptul la avort au spus că au existat cel puțin cinci cazuri de femei însărcinate care au murit ale căror familii au ieșit în presă, dând vina pe restricțiile asupra avortului pentru moartea lor.

Luna trecută, Dorota a murit de șoc septic într-un spital, după ce i s-a rupt apa în a 20-a săptămână de sarcină. Soțul ei a spus că nimeni nu i-a informat despre opțiunea de a induce un avort spontan, deși copilul avea șanse foarte mici de supraviețuire.

În 2021, o femeie de 30 de ani aflată în a 22-a săptămână de sarcină, pe nume Izabela, a murit și ea de șoc septic, după ce medicii au așteptat ca inima bebelușului ei să nu mai bată.

„Ne-am săturat… am protestat când am aflat de moartea Izabelei în urmă cu aproape doi ani și atunci am strigat „niciuna mai mult”,” Agnieszka Czerederecka, fondatoare a mișcării Greva Femeilor din Varșovia, a declarat pentru Reuters. Ea a adăugat că au existat proteste în aproximativ 80 de orașe.

Jaroslaw Kaczynski vorbeste despre „probleme inventate”

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), a spus că, prin lege, femeile pot face avorturi dacă există vreo amenințare la adresa vieții sau sănătății lor.

„Nu există o astfel de problemă. S-a inventat”, a spus el, miercuri, la întrebările jurnaliştilor, acuzând criticii politicii de „propaganda” şi crearea unei „realităţi imaginare”.

Medicii sunt reticenți să facă avorturi

Criticii spun însă că, de la pronunțarea Tribunalului Constituțional, medicii au fost mai reticenți în a efectua terminări de sarcină chiar și în astfel de cazuri.

Un sondaj realizat de IBRiS pentru postul privat de radio Zet a arătat săptămâna aceasta că peste 70% dintre polonezi cred că regulile stricte privind avortul constituie o potențială amenințare pentru viața și sănătatea femeilor.

„Sper că legea se va schimba și nu îmi va fi teamă să rămân însărcinată în Polonia”, a spus Joanna Jędrasiak, 36 de ani, economistă.

„Mi-aș dori foarte mult să am copii, și să experimentez sarcina, să nasc un copil sănătos, fără genul de probleme pe care le-au avut câteva femei și pe care le comemoram astăzi aici”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro