Mutare rară a șefului agenției de informații a Germaniei, care îi îndemnă pe alegători să nu voteze cu un partid
Agenția de informații interne a Germaniei i-a avertizat marți pe alegători într-o mutare rară să nu voteze cu AfD, partidul de extrema dreaptă din parlamentul german, în condițiile în care sondajele de opinie arată că acesta și-a recâștigat din popularitatea pierdută în ultimii ani, relatează Reuters.
AfD este cotat în prezent de sondajele de opinie cu 18-20% din intenția de vot la nivel național și candidații săi sunt favoriți să câștige șefia a trei state din estul Germaniei.
Partidele de extrema dreaptă au câștigat teren în toată Europa în contextul crizei costului de trai însă noua ascensiune a AfD este un subiect delicat în Germania din cauza trecutului nazist al țării.
„(…) părți ale AfD răspândesc ură și agitație împotriva tuturor tipurilor de minorități din Germania, în special a migranților (…) Vedem de asemenea că părți ale AfD au și promovează atitudini antisemite”, a declarat marți Thomas Haldenwang, directorul agenției de informații interne a Germaniei, într-o conferință de presă în care a prezentat bilanțul pe anul trecut al serviciului pe care îl conduce.
„Vedem că părți ale AfD sunt foarte mult influențate de către Moscova și continuă să răspândească propagandă rusă, în special în legătură cu războiul din Ucraina”, a adăugat acesta.
„Cred că toate acestea reprezintă circumstanțe pe care alegătorii trebuie să le aibă în vedere când iau decizia [cu cine să voteze]”, a conchis el într-un comentariu care foarte probabil va fi denunțat de AfD drept o ingerință a serviciilor de informații în politica internă a țării.
Partidul nu a reacționat însă deocamdată la comentariile lui Haldenwang.
Popularitatea AfD s-a dublat de la ultimele alegeri parlamentare
AfD se opune impunerii de sancțiuni economice împotriva Rusiei, făcând o notă discordantă cu „coaliția-semafor” condusă de cancelarul Olaf Scholz, dar și creștin-democrații aflați în opoziție, ambele tabere ale scenei politice „mainstream” din Germania exprimându-și susținerea puternică pentru Ucraina în fața invaziei pe care Vladimir Putin a declanșat-o anul trecut.
Bilanțul prezentat marți de Thomas Haldenwang afirmă că numărul persoanelor suspectate de implicare în activități asociate extremei drepte a crescut cu 14,5% anul trecut, ajungând la 38.800 de persoane.
Ultimul sondaj de opinie publicat de institutul INSA săptămâna aceasta plasează la aproape 20% cota electorală a AfD la nivel național, aproape de cea a social-democraților lui Olaf Scholz, care au căzut în spatele creștin-democraților (26,5%).
Popularitatea AfD s-a dublat din nou în mai puțin de doi ani, partidul obținând doar 10,3% din voturi la alegerile federale din septembrie 2021, rezultat cu care a căzut pe poziția a cincea în preferințele electoratului, după cele două mari partide din Germania, precum și Partidul Verde și liberalii de la FDP.
Comentariile de marți ale lui Thomas Haldenwang vin după ce la sfârșitul lunii aprilie agenția de informații condusă de acesta a declarat organizația de tineret a AfD ca fiind o entitate extremistă care reprezintă un pericol pentru democrație.
Organizația de tineret a partidului se afla sub monitorizare din 2019.