Sari direct la conținut

Washingtonul încearcă să se distanțeze de politica Israelului în Cisiordania

HotNews.ro
Demolari in Cisiordania, Foto: Captura YouTube
Demolari in Cisiordania, Foto: Captura YouTube

Statele Unite au declarat luni că nu vor mai finanța cercetarea științifică cu instituții academice israeliene din Cisiordania, distanțându-se de politica Israelului în teritoriul ocupat, potrivit AFP.

Această decizie a administrației democrate a lui Joe Biden revine asupra unei măsuri luate sub predecesorul său Donald Trump, care a respins consensul internațional potrivit căruia Israelul a ocupat ilegal Cisiordania de la Războiul de Șase Zile din 1967.

Noile îndrumări adresate agențiilor guvernamentale americane prevăd că „angajarea în cooperarea tehnologică și științifică bilaterală cu Israelul în zonele geografice care au intrat sub administrație israeliană după 1967 și care fac încă obiectul negocierilor privind statutul final nu este în concordanță cu politica externă a SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Acesta a subliniat că Washingtonul „acordă o mare importanță cooperării tehnologice și științifice cu Israelul”, precizând că restricțiile privind finanțarea în Cisiordania reflectă „poziția de lungă durată a SUA, care datează de zeci de ani”.

Decizia se va aplica mai ales Universității Ariel, o instituție importantă fondată în 1982 în ceea ce era atunci o nouă colonie în Cisiordania.

Membrii Partidului Republican au criticat rapid anunțul. Senatorul Ted Cruz a acuzat administrația Biden de „discriminare antisemită” împotriva evreilor din Cisiordania.

Iar David Friedman, fostul ambasador al lui Trump în Israel, a acuzat guvernul că s-a aliniat la mișcarea BDS (Boicot, Dezinvestire, Sancțiuni). Administrația afirmă că se opune acestei mișcări, care cere boicotarea economică, culturală sau științifică a Israelului pentru a pune capăt ocupației și colonizării teritoriilor palestiniene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro