Sari direct la conținut

Nouă lovitură pentru Joe Biden: Curtea Supremă a anulat planul său de iertare a datoriilor studențești

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Curtea Supremă a Statelor Unite i-a dat vineri o lovitură dureroasă președintelui american Joe Biden, blocând planul său de a șterge datorii studențești în valoare de 430 de miliarde de dolari, măsură pe care a promis-o în campania electorală și de care urmau să beneficieze până la 43 de milioane de americani, comentează Reuters.

Planul administrației Biden a fost blocat cu 6 voturi „împotrivă” și 3 „pentru”, judecătorii votând pe linii ideologice, la fel ca în cazul deciziei din urmă cu o zi când Curtea Supremă a anunțat că programele de tip „affirmative action” (discriminare pozitivă) din universitățile americane contravin Constituției.

Judecătorul-șef al curții, John Roberts, și ceilalți 5 judecători conservatori au notat în noua decizie că administrația Biden și-a luat libertatea de a „extinde” ștergerea datoriilor pentru „aproape fiecare student din țară care s-a împrumutat”, în condițiile în care Congresul, ramura legislativă a guvernului american, a stabilit doar câteva situații specifice pentru astfel de măsuri.

Datoriile studențești se oferă la acele garanții luate de studenții americani pentru a putea urma studii universitare în condițiile în care costurile cu educația superioară au crescut enorm în ultimele decenii în Statele Unite.

Cum au ajuns datoriile studențești pe masa Curții Supreme a SUA

Statele Arkansas, Iowa, Kansas, Missouri, Nebraska și Carolina de Sud au contestat în instanță planul prezentat de Biden la sfârșitul verii anului trecut, precum și doi reclamanți individuali care s-au opus condițiilor de eligibilitate.

Între lunile august, când Biden a anunțat ștergerea parțială a datoriilor studențești, și noiembrie, când planul a fost blocate de instanțe inferioare, 26 de milioane de persoane din SUA s-au înscris pentru acest ajutor.

Planul redactat de administrația lui Biden împlinea promisiunea făcută de președintele democrat în timpul campaniei electorale din 2020, când afirmase că va anula datorii studențești deținute de guvernul federal în valoare de 1,6 trilioane de dolari.

Planul prevedea ca americanii care au contractat împrumuturi pentru a merge la facultate sau studii postliceale să beneficieze de o ștergere în valoare de 10.000 de dolari a datoriilor, dacă venitul lor anual este de sub 125.000 de dolari.

În cazul familiilor cu venituri mai mici de atât, facilitatea urma să fie de 20.000 de dolari.

Administrația Biden a încercat să prezinte planul drept unul de asistență socială

Avocații administrației Biden au încercat să argumenteze în fața Curții Supreme că planul este autorizat de o lege din 2003 numită „Higher Education Relief Opportunities for Students Act”, cunoscută după acronimul HEROS, care împuternicește secretarul american al educației să acorde derogări sau facă modificări în ceea ce privește asistența financiară pentru studenți în perioade de război sau urgență națională.

Administrația republicană a lui Donald Trump a invocat la rândul ei de mai multe ori această lege în timpul pandemiei de COVID-19 pentru a acorda amânări de plată și opri acumularea de penalități.

În timpul pledoariilor unul dintre avocații administrației Biden a încercat să argumenteze că ștergerea datoriilor este o formă de asistență socială, și nu o folosire a unei puteri de reglementare care nu este autorizată de Congres pentru ramura executivă.

Un sondaj Reuters/Ipsos realizat în luna martie arăta că 53% dintre americani susțineau planul de ștergere a datoriilor, în timp ce 45% spuneau că se opun măsurii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro