A şasea noapte de revolte din Franța după moartea lui Nahel a fost relativ calmă / 78 de persoane, arestate
Noaptea trecută, a şasea de revollte în Franţa după moartea tânărului Nahel, a fost relativ calmă, înregistrându-se doar câteva incidente izolate. Poliţia a menţinut un dispozitiv important pentru a asigura ordinea. 78 de persoane au fost arestate, relatează presa franceză.
Pe fondul unei intensificări a atacurilor împotriva aleşilor, a fost lansat un apel pentru un miting care va avea loc la ora prânzului în faţa primăriilor din toată Franţa.
Incidente izolate
În departamentul Essonne, manifestanţii au fost dispersaţi de jandarmerie la Grigny, a anunţat Jandarmeria Naţională într-un mesaj publicat pe Twitter în primele ore ale serii de duminică, potrivit news.ro.
Vehicule blindate au fost trimise la Vaulx-en-Velin „pentru a proteja clădirile publice de persoane ostile care ar dori să le atace”, a scris prefectul pe Twitter la ora 23:30.
Potrivit cotidianului Le Progrès, poliţia a dispersat „un grup de extremă dreapta” format din „aproximativ o sută de persoane” în Place des Terreaux, în arondismentul 1 din Lyon.
Primarul din Charly, în zona metropolitană din Lyon, s-a declarat „şocat”. O torţă aprinsă a fost plasată pe poarta lui Olivier Araujo, relatează France Bleu. Aceasta a fost găsită de un vecin duminică dimineaţa şi nu a provocat pagube.
Arestări mai puține
Potrivit ultimelor date ale Ministerului de Interne, 78 de persoane au fost arestate în toată ţara în noaptea de duminică spre luni în toată ţara. La Paris şi în suburbiile sale, 20 de persoane fuseseră arestate până la ora 01:00, potrivit prefecturii de poliţie.
În Maine-et-Loire, transportul urban a fost oprit după ora 21.00 în Angers, Cholet şi Saumur, potrivit prefectului.
În Haute-Garonne, interdicţia de a purta şi de a transporta arme de vânătoare, muniţii şi obiecte care ar putea constitui o armă, precum şi de vânzare a carburanţilor în canistre şi bidoane, a fost prelungită până la 5 iulie, a anunţat prefectura într-un tweet duminică seara.
Mai multe oraşe au introdus din nou interdicţii de circulaţie. Printre acestea se numără Colombes, Clamart (Hauts-de-Seine) şi Clichy-sous-Bois (Seine-Saint-Denis).
„Au vrut să dea foc casei”, spune primarul din L’Haÿ-les-Roses
A doua zi după atacul asupra locuinţei sale, primarul din L’Haÿ-les-Roses (Val-de-Marne) a fost invitat duminică seară la ştirile de la ora 20.00 ale postului TF1.
Declarându-se „epuizat” şi „furios”, Vincent Jeanbrun a spus: „Nu există niciun dubiu că au vrut să incendieze casa şi, din momentul în care şi-au dat seama că se afla cineva înăuntru, pentru că s-au aprins luminile, în loc să se oprească, dimpotrivă, au dezlănţuit o tiruri de mortiere”.
„Nu mi-aş fi imaginat niciodată că familia mea va fi ameninţată cu moartea. Nu mi-aş fi imaginat niciodată că îmi pot pune soţia şi copiii în pericol pentru că m-am angajat în serviciul locuitorilor”, a afirmat alesul LR în faţa lui Anne-Claire Coudray.
Miting în faţa primăriilor, luni
David Lisnard, preşedintele Asociaţiei primarilor din Franţa (Association des maires de France), a lansat un apel către populaţie pentru a se aduna în faţa primăriilor din toată Franţa, luni, la prânz.
În cadrul reuniunii care a avut loc duminică seara la Palatul Élysée, Emmanuel Macron a cerut guvernului să „continue să fie alături de poliţişti, jandarmi, judecători, grefieri, pompieri şi aleşi care s-au mobilizat zi şi noapte în ultimele cinci zile”, potrivit unui participant citat de AFP.
Parlamentarii majorităţii sunt, de asemenea, invitaţi să participe la mitingurile de susţinere a aleşilor de la ora 12.00.
Două reuniuni sunt programate la începutul săptămânii la Palatul Élysée. Luni, Emmanuel Macron se va întâlni cu preşedinţii Adunării Naţionale, Yaël Braun-Pivet, şi Senatului, Gérard Larcher.
Apoi, va fi rândul primarilor din „cele peste 220 de localităţi care au fost afectate de violenţe” să fie primiţi de şeful statului.