Sari direct la conținut

Un polițist israelian a fost achitat după ce a ucis un palestinian autist

HotNews.ro
Soldati israelieni, Foto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia
Soldati israelieni, Foto: Mosab Shawer / Zuma Press / Profimedia

Un polițist israelian a fost achitat joi de acuzațiile de omor prin imprudență care i-au fost aduse după ce a împușcat și ucis un palestinian cu autism, neînarmat, în Ierusalim în 2020, potrivit AFP.

Suspectat pe nedrept că era înarmat, Iyad Hallak, în vârstă de 32 de ani, a fost ucis la 30 mai 2020 de acest polițist în Orașul Vechi din Ierusalimul de Est, o zonă ocupată și anexată de Israel din 1967.

Polițistul care l-a împușcat, al cărui nume nu a fost niciodată publicat, a fost achitat de omor prin imprudență de către Tribunalul districtual din Ierusalim.

El „a făcut o greșeală neintenționată crezând că are de-a face cu un terorist înarmat care reprezenta un pericol real”, a afirmat tribunalul în hotărârea sa, publicată joi, precizând că acuzatul ale „remușcări”.

În acea zi, comportamentul lui Iyad Hallak a trezit suspiciunile ofițerilor de poliție de frontieră care s-au apropiat de el și i-au strigat să se oprească, determinându-l să fugă, potrivit hotărârii.

Potrivit familiei sale, bărbatul se îndrepta spre școală în orașul vechi, iar martorii spun că strigătele polițiștilor l-au făcut să intre în panică.

Luat în urmărire de polițiști, Iyad Hallak a fost lovit mai întâi în picior de un glonț tras de polițistul aflat în urmărire, se arată în hotărârea judecătorească. Același polițist l-a împușcat apoi în piept, după ce palestinianul s-a ridicat în picioare, arătând spre o femeie pe care o cunoștea și care se grăbise să ajungă la fața locului.

„Fiul meu este acum în mormânt, iar ucigașul său a fost eliberat și se va distra. Toate acestea sunt deosebit de nedrepte”, a declarat pentru AFP mama lui Iyad Hallak, Rana Hallak, fără a preciza dacă familia intenționează să facă apel la Curtea Supremă israeliană, așa cum are posibilitatea de a face.

Moartea lui Iyad Hallak a stârnit indignare în rândul palestinienilor, la doar câteva zile după ce George Floyd fusese ucis de un polițist american în Statele Unite.

Pe rețelele de socializare arabe, sloganul #PalestinianLivesMatter („Viețile palestinienilor contează”) s-a intersectat cu #Blacklivesmatter, o mișcare antirasistă.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a denunțat atacul drept o „execuție”. Prezentând condoleanțe familiei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a descris moartea lui Iyad Hallak drept o „tragedie”.​

Miercuri, armata israeliană a anunțat sfârșitul operațiunii sale militare în Cisiordania ocupată, în care au fost uciși 12 palestinieni și un soldat israelian.

Operațiunea, care a început luni și a fost cea mai amplă din Cisiordania din ultimii ani, a mobilizat sute de soldați, drone și buldozere ale armatei în orașul Jenin și în tabăra de refugiați adiacentă, un bastion al grupărilor armate palestiniene.

Aproximativ 4.000 de palestinieni au fugit din tabăra din Jenin în noaptea de luni spre marți, după loviturile aerien.

Pe același subiect:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro