Sari direct la conținut

Protest față de violențele poliției programat la Paris, interzis în urma revoltelor

HotNews.ro
Protestele violente din Marseille, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Protestele violente din Marseille, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Poliția pariziană a interzis sâmbătă un protest împotriva violenței forțelor de ordine, la o săptămână după ce Franța a fost zguduită de revolte declanșate de uciderea unui adolescent într-o suburbie a capitalei franceze. Departamentul de poliție din Paris a precizat, într-o decizie publicată pe site-ul său, că a interzis manifestația planificată în Place de la Republique din cauza riscurilor pentru ordinea publică, invocând un „context tensionant”, informează Reuters.

Autoritățile și politicienii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, au negat rasismul instituțional în cadrul forțelor de ordine ale țării.

Poliția a fost supusă unei analize amănunțite după ce, la 27 iunie, un polițist l-a împușcat mortal pe Nahel M. în timpul unui control în trafic. Tânărul de 17 ani conducea o mașină fără permis.

Protestul de sâmbătă a fost convocat de familia lui Adama Traore, un francez de culoare care a murit în custodia poliției în circumstanțe similare cu uciderea lui George Floyd în Statele Unite.

Demonstrația împotriva presupuselor violențe ale poliției și a discriminării rasiale a fost planificată inițial ca un marș în Beaumont-sur-Oise, o altă suburbie a Parisului, unde Traore a murit în 2016.

Dar aceasta fusese deja interzisă de autoritățile locale, invocând un risc ridicat pentru ordinea și securitatea publică.

Interdicția a fost menținută vineri de către un tribunal, ceea ce a dus la convocarea unei adunări în centrul Parisului. Lideri de stânga, inclusiv șefa grupului parlamentar LFI, Mathilde Panot, au declarat că se vor alătura protestului.

Alte demonstrații legate de uciderea lui Nahel sunt planificate în mai multe orașe importante din Franța în weekend, inclusiv la Marsilia și Strasbourg.

Un polițist despre care procurorii au declarat că a recunoscut că a tras un foc letal asupra lui Nahel este cercetat oficial pentru omor voluntar.

Avocatul său a declarat că ofițerul a țintit spre piciorul șoferului, dar a fost lovit când mașina a plecat, ceea ce l-a determinat să tragă spre pieptul acestuia, și că nu a avut intenția de a-l ucide pe adolescent.

Ministerul francez de externe a negat sâmbătă o acuzație a Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării rasiale (CERD) privind discriminarea rasială și utilizarea excesivă a forței de către forțele de ordine franceze.

Organismul ONU a declarat vineri că Franța ar trebui să facă o prioritate din abordarea „cauzelor structurale și sistemice ale discriminării rasiale, inclusiv în aplicarea legii”.

„Orice acuzație de rasism sau discriminare sistemică din partea forțelor de ordine din Franța este nefondată”, a declarat ministerul de externe, reluând o declarație similară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro