Cine este „Sedoi”, mercenarul veteran pe care Putin l-a propus la comanda grupului Wagner?
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că le-a propus luptătorilor Grupului Wagner ca un mercenar senior cunoscut sub numele de „Sedoi”, care înseamnă „căruntul” în limba rusă, să îi conducă în locul lui Evgheni Prigojin, potrivit Reuters.
Într-un interviu publicat joi seara de publicaţia rusă Kommersant, preşedintele rus a oferit detalii despre întâlnirea sa, din 29 iunie, de la Kremlin cu Prigojin şi comandanţii grupului Wagner.
Soldaţii Wagner „ar fi putut să se adune în acelaşi loc şi să continue să activeze. Pentru ei, nimic nu s-ar fi schimbat, ei ar fi fost conduşi de aceeaşi persoană care a fost adevăratul lor comandant în tot acest timp”, a afirmat Putin.
Kommersant precizează că persoana la care a făcut referire preşedintele rus este un comandant Wagner având ca nume de război „Sedoi” („Căruntul”) şi care ar fi condus în realitate – potrivit lui Putin – grupul paramilitar pe frontul ucrainean în cele 16 luni ale „operaţiunii speciale militare”.
Cine este „Sedoi”?
„Sedoi” este porecla dată lui Andrei Troșev, un comandant senior al Grupului Wagner, potrivit documentelor de sancționare ale Uniunii Europene, documentelor oficiale franceze, surselor care au cunoștință de acest lucru și rapoartelor din presa rusă. Trezoreria Franței descrie indicativul de apel al lui Troșev ca fiind „Siedoy”.
„Sedoi” este un veteran cu multe decoraţii în războaiele Rusiei din Afganistan şi Cecenia. El provine din Sankt Petersburg, oraşul natal al lui Putin, şi a fost fotografiat alături de preşedinte, conform Reuters.
Printre asociații săi se numără Dmitri Utkin, un fost ofițer al forțelor speciale ale serviciilor de informații militare GRU și fondator al Wagner, a precizat UE.
Dmitri UtkinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Canalele pro-Wagner de pe Telegram au afirmat în repetate rânduri că Troșev este cunoscut sub indicativul „Sedoi” și că este unul dintre cei mai importanți comandanți ai Wagner.
Ziarul Kommersant l-a citat pe Putin spunând că „Sedoi” ar fi fost adevăratul comandant al lui Wagner.
A primit a primit cea mai înaltă medalie a Rusiei, Erou al Rusiei
Troșev s-a născut la Leningrad, numele din epoca sovietică al orașului Sankt Petersburg, la 5 aprilie 1962, potrivit unor surse rusești. Documentele de sancționare occidentale menționează data nașterii sale ca fiind 5 aprilie 1953. Nu este clar de ce.
A luptat în Afganistan în timpul războiului de zece ani al Uniunii Sovietice în această țară. După căderea Uniunii Sovietice, a servit în Caucazul de Nord în armata rusă și apoi în SOBR, o unitate de forțe speciale de reacție rapidă a Ministerului rus de Interne. A fost comandant în această unitate.
Pentru serviciul său în Afganistan, Troșev a fost decorat de două ori cu Ordinul Steaua Roșie. El a primit cea mai înaltă medalie a Rusiei, Erou al Rusiei, în 2016, pentru asaltul Palmyrei din Siria împotriva militanților Statului Islamic.
O fotografie apărută în mass-media rusă în 2017 îl arată pe Putin alături de Troșev, Utkin și alții. Ambii bărbați poartă mai multe medalii. Se crede că fotografia datează din 2016.
Sancționat de Occident
UE l-a descris ca fiind „director executiv (șef de stat major) al Grupului Wagner” în documentul său din 2021, care spune, de asemenea, că a fost membru fondator al grupului.
„Andrei Troșev este direct implicat în operațiunile militare ale Grupului Wagner în Siria”, a precizat UE.
„El a fost implicat în special în zona Deir al-Zor. Ca atare, oferă o contribuție crucială la efortul de război al (președintelui sirian) Bashar al-Assad și, prin urmare, sprijină și beneficiază de pe urma regimului sirian”.
Marea Britanie l-a descris, de asemenea, în documentele sale privind sancțiunile împotriva Siriei, ca fiind directorul executiv al Wagner.
Amintim că la nivel oficial Kremlinul a negat timp de ani de zile orice legătură cu gruparea Wagner, descriind luptătorii acesteia drept „patrioți” ruși preocupați de interesele țării. În ceea ce-l privește pe Prigojin, acesta a admis abia în luna septembrie a anului trecut că a fondat organizația paramilitară în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii și declanșarea războiului separatist din Donbas.
Ce prevede „Constituția” grupării Wagner
Documentul semnat de „directorul” Prigojin și „comandantul” Utkin trasează responsabilitățile celor doi, invocând „situația dificilă” din Ucraina și „necesitatea de a proteja Donbasul”, descris drept „inima Rusiei”.
Atribuțiile lui Prigojin, așa cum sunt stipulate de document:
- să furnizeze arme;
- să furnizeze fonduri;
- să asigure garanții pentru familiile mercenarilor uciși și răniți;
- să garanteze muncă permanentă;
- să asigure protecție în fața legii ruse care interzice activitățile mercenare;
N.r.: Articolul 359 din Codul Penal al Rusiei interzice activitățile și organizațiile de mercenari, însă acesta a fost ignorat de procurorii ruși care au închis ochii timp de ani de zile în ceea ce privește gruparea Wagner, considerată „armata privată” a Kremlinului în anii de dinaintea declanșării războiului din Ucraina.
- să rezolve toate disputele pe cale colegială;
- să ia parte în persoană la activități;
- să nu se ridice împotriva poporului rus;
- un al 9-lea articol, scris de mână, nu este clar.
Atribuțiile lui Utkin:
- să aleagă echipa de mercenari;
- să instruiască bărbații;
- să „scape” de dezertori;
- să asigure interdicția consumului de alcool și droguri;
- să folosească pe deplin cunoștințele militare și experiența și să ducă la capăt sarcinile trasate;
- să nu se ridice împotriva lui VVP n.r. (probabil o referință la Vladimir Vladimirovici Putin);
- să nu mintă sau înșele, să spună mereu lucrurilor pe nume.