Sute de mercenari Wagner au ajuns în Republica Centrafricană, ca să „asigure securitatea” înainte de un referendum constituţional prevăzut la finalul lunii
Mai multe sute de combatanţi „experimentaţi” ai grupului Wagner au ajuns în Republica Centrafricană pentru „a asigura securitatea” înainte de referendumul de la 30 iulie, a anunţat duminică un grup cu legături cu activitatea de instruire a paramilitarilor ruşi.
„Un alt avion a ajuns la Bangui cu instructori care vor lucra în Republica Centrafricană. Rotaţia prevăzută continuă. Mai multe sute de profesionişti experimentaţi ai societăţii Wagner se alătură echipei care lucrează în Republica Centrafricană”, a anunţat duminică pe Telegram Comunitatea ofiţerilor pentru securitate internaţională (COSI), relatează agențiile France-Presse și Agerpres.
„Instructorii ruşi vor continua să ajute militarii din forţele armate centrafricane şi forţele de ordine să asigure securitatea, înainte de referendumul constituţional prevăzut pentru 30 iulie”, precizează comunicatul.
Odată cu acest comunicat, COSI a publicat o fotografie în care se pot vedea celor puţin 30 de persoane în ţinută militară, aliniate, pe ceea ce pare a fi pista unui aeroport.
Potrivit SUA, COSI este o societate paravan pentru grupul Wagner în Republica Centrafricană. Aceasta este condusă de un rus, Aleksandr Ivanon, vizat de sancţiuni americane din ianuarie.
Autorităţile de la Bangui au dat asigurări că activităţile grupului de mercenari vor „continua”
În comunicatul său publicat duminică, COSI dă asigurări că instructorii săi formează de „peste cinci ani” forţele de securitate centrafricane, ceea ce a permis „consolidarea nivelului de securitate generală” al ţării.
La începutul lui iulie, mai multe surse străine au afimat că un număr nedeterminat de mercenari ai Wagner părăseşte Republica Centrafricană, o informaţie dezminţită puternic de guvern.
Statutul societăţii paramilitare private şi continuarea operaţiunilor sale sunt nesigure după rebeliunea eşuată din Rusia de pe 23 şi 24 iunie.
Însă intervenţiile sale în străinătate, în special în Siria dar şi în ţări africane precum Sudan, Republica Centrafricană şi Mali, nu au fost puse până acum sub semnul întrebării. Încă de la finalul rebeliunii Wagner, autorităţile de la Bangui au afirmat că activităţile grupului de mercenari vor „continua”.