Sari direct la conținut

Comisia Europeană confirmă încă o dată că aderarea „rapidă” a României la spațiul Schengen este un obiectiv prioritar

HotNews.ro
Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, Foto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia
Comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson, Foto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, reafirmă încă o dată poziția Comisiei Europene privind necesitate aunei aderări rapide a României și Bulgariei la spațiul Schengen.

În raportul din 2023 privind situația în spațiul Schengen, recent adoptat, Comisia a prezentat etapele politice importante realizate în 2022, inclusiv misiunile voluntare de informare efectuate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care au urmat.

Raportul reafirmă poziția clară și constantă a Comisiei conform căreia cele două țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a aplica integral toate părțile relevante ale acquis-ului Schengen.

„În cadrul ultimei reuniuni a Consiliului Justiție și Afaceri Interne din 8-9 iunie, Comisia a solicitat din nou Consiliului să ia măsurile necesare pentru ca Bulgaria și România să facă parte integrantă din spațiul Schengen, fără controale la frontierele interne, subliniind necesitatea de a face spațiul Schengen mai puternic și mai prosper prin aderarea României și Bulgariei”, spune Ylva Johansson.

Comissarul precizează despre Consiliul Schengen că a convenit să facă din aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen una dintre prioritățile cheie pentru a doua rundă Schengen.

„Comisia lucrează în prezent în strânsă colaborare cu președinția Consiliului pentru ca acesta să poată lua o decizie pozitivă cât mai curând posibil, în acest an. În documentul președinției din 26 mai 2023, președinția suedeză a subliniat că discuțiile privind aplicarea deplină a acquis-ului Schengen de către Bulgaria și România trebuie să continue în mod prioritar”, spune Ylva Johansson.

Aderarea Bulgariei și României este, de asemenea, o prioritate pentru președinția spaniolă, care își propune să încheie rapid negocierile.

Europarlamentarul Eugen Tomac a deschis un proces la CJUE împotriva Consiliului Uniunii Europene și solicitat ca votul din 8 decembrie să fie constatat ca fiind nelegal, deoarece a încălcat Tratatul Uniunii Europene, Tratatul de funcționare al UE și Tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană.

În acest context, Tomac a solicitat Comisiei Europene să-și prezinte punctul de vedere cu privire la această acțiune deschisă în premieră în justiția europeană împotriva Consiliului Uniunii Europene.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro