Sari direct la conținut

SUA: Curtea Supremă restabilește pentru moment restricțiile lui Biden privind „armele fantomă”

HotNews.ro
Constituia SUA prevede dreptul la portarma, Foto: Esther Moreno / Alamy / Profimedia Images
Constituia SUA prevede dreptul la portarma, Foto: Esther Moreno / Alamy / Profimedia Images

Curtea Supremă a Statelor Unite a admis marți o cerere a administrației președintelui Joe Biden de a restabili – cel puțin pentru moment – o reglementare federală care vizează limitarea armelor de foc de fabricație privată numite „arme fantomă”, care sunt greu de urmărit de către forțele de ordine, potrivit Reuters.

Judecătorii au suspendat o decizie din 5 iulie a judecătorului districtual Reed O’Connor din Fort Worth, Texas, care a blocat regula din 2022 la nivel național, până când administrația a făcut apel.

O’Connor a constatat că administrația și-a depășit autoritatea în temeiul unei legi federale din 1968 numită Gun Control Act (Legea privind controlul armelor) în punerea în aplicare a regulii referitoare la armele fantomă, arme de foc care sunt asamblate în mod privat și nu au numerele de serie obișnuite cerute de guvernul federal.

Regula, emisă de Biroul pentru Alcool, Tutun, Arme de Foc și Explozivi (ATF) în 2022 pentru a viza proliferarea rapidă a armelor artizanale, interzice kiturile „buy build shoot” fără numere de serie pe care indivizii le pot obține online sau de la un magazin fără o verificare a antecedentelor. Kiturile pot fi asamblate rapid într-o armă de foc funcțională.

Regula a clarificat faptul că armele fantomă se califică drept „arme de foc” în conformitate cu Legea federală privind controlul armelor, extinzând definiția unei arme de foc pentru a include piese și kituri care pot fi transformate cu ușurință într-o armă.

Aceasta a impus numere de serie și a impus ca producătorii și vânzătorii să fie licențiați. De asemenea, vânzătorii trebuie să efectueze verificări ale antecedentelor cumpărătorilor înainte de vânzare.

Judecătorul conservator Samuel Alito, care se ocupă de chestiunile de urgență care provin de la un grup de state, printre care și Texas, a blocat temporar, la 28 iulie, decizia lui O’Connor pentru a le da timp judecătorilor să decidă cum să procedeze.

La 27 iulie, administrația a cerut judecătorilor să oprească decizia lui O’Connor, care a invalidat o restricție a Departamentului de Justiție privind vânzarea de kituri de arme fantomă, în timp ce face apel la Curtea de Apel a celui de-al cincilea circuit al SUA, cu sediul în New Orleans.

Administrația a declarat că, dacă se permite menținerea hotărârii lui O’Connor, s-ar permite un „flux ireversibil de un număr mare de arme fantomă nedetectabile în comunitățile națiunii noastre”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro