Sari direct la conținut

Actorul hawaiian Jason Momoa îi sfătuieşte pe turişti să nu viziteze Maui după incendiile devastatoare: „Cu cât mai puţini care ocupă resursele critice, cu atât mai bine”

HotNews.ro
Jason Momoa, Foto: Alpha Photo / Alamy / Profimedia Images
Jason Momoa, Foto: Alpha Photo / Alamy / Profimedia Images

Actorul Jason Momoa i-a sfătuit pe turişti să nu meargă în Maui, în contextul în care insula se confruntă cu mari probleme în a-şi reveni după incendiile devastatoare, relatează BBC.

Actorul originar din Hawaii, protagonist al filmului Aquaman, a scris pe Instagram: „Maui nu este locul în care să vă faceţi vacanţa în acest moment”.

„Nu călătoriţi”, a precizat el. „Să nu vă convingeţi că prezenţa dumneavoastră este necesară pe o insulă care suferă atât de mult”.

Peste 90 de persoane au fost confirmate ca fiind decedate în urma incendiilor care au distrus oraşe, inclusiv oraşul istoric Lahaina.

Jason Momoa a distribuit mai multe mesaje în care se precizează că populaţia hawaiiană „are nevoie de timp pentru a se vindeca, a plânge şi a se reface”.

„Asta înseamnă că, cu cât mai puţini vizitatori pe insulă ocupă resursele critice care au devenit extrem de limitate, cu atât mai bine”, a arătat el.

Turişti care făceau plajă în timp ce localnicii continuau să caute victime

Comentariile actorului în vârstă de 44 de ani au fost făcute în timp ce locuitorii din Maui s-au declarat consternaţi de priveliştea turiştilor care făceau plajă în timp ce localnicii încă numărau morţii.

„Apele în care oamenii noştri tocmai au murit în urmă cu trei zile sunt aceleaşi ape în care chiar a doua zi aceşti vizitatori – turişti – înotau”, a declarat o localnică pentru BBC.

„Asta spune multe despre unde se află inima şi mintea lor prin toate acestea şi unde se află acum inima şi mintea noastră”.

Ea a afirmat că niciun hawaian nu ar fi „înotat, nu ar fi făcut snorkeling, nu ar fi făcut surfing” în astfel de circumstanţe tragice.

„Nimeni nu se distrează în tragedie şi nu îşi continuă viaţa ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a spus ea.

„Există două Hawaii acum. Hawaii-ul în care trăim noi şi Hawaii-ul în care trăiesc ei”.

Oficialii locali au cerut persoanelor care se află în deplasări neesenţiale să plece şi le-au cerut altora să îşi anuleze planurile de a călători în Maui.

Turismul reprezintă circa 80% din toate veniturile generate pe insulă

Cu toate acestea, eliminarea turismului ar provoca un şoc semnificativ pentru economia Hawaii-ului. Acesta a fost cea mai mare sursă de capital privat în 2019, potrivit Hawaii Tourism Authority, cu 10,4 milioane de vizitatori care au cheltuit un total de 18 miliarde de dolari. Maui, cea mai mare insulă, a încasat o treime din aceşti bani.

Între timp, Maui Economic Development Board spune că importanţa turismului este şi mai mare, estimând că acesta reprezintă, direct sau indirect, aproximativ 80% din toate veniturile generate pe insulă.

Incendiile, care au început marţi, au fost alimentate de aerul uscat al verii şi de vânturile puternice ale unui uragan care a trecut prin zonă. În prezent, acestea sunt în mare parte sub control, deşi eforturile de stingere completă a lor continuă în anumite părţi ale insulei.

Acestea au fost cele mai devastatoare incendii de vegetaţie pe care le-au cunoscut Statele Unite de la incendiul de la Camp Fire din 2018 din California, în care au murit cel puţin 85 de persoane. (News.ro)

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro