Sari direct la conținut

Anchetă în Polonia pentru a vedea dacă epidemia de boala legionarului care a ucis 7 oameni a fost provocată intenționat

HotNews.ro
test antigen pentru detectarea bacteriei legionella, Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia
test antigen pentru detectarea bacteriei legionella, Foto: NICOLAS MAETERLINCK / AFP / Profimedia

Agenția de securitate internă din Polonia investighează dacă epidemia de boala legionarului care a ucis șapte persoane în sudul țării ar putea fi rezultatul unei alterări intenționate a sistemului de apă, au anunțat vineri autoritățile, potrivit Reuters.

Bacteria care provoacă boala a fost găsită la 113 pacienți spitalizați în Rzeszow și în zona înconjurătoare, au spus autoritățile sanitare. Cele șapte persoane care au murit aveau vârste cuprinse între 64 și 95 de ani și aveau și alte probleme de sănătate.

Coordonatorul adjunct al serviciilor speciale, Stanisław Żaryn, a declarat pentru agenția de presă PAP că Agenția de Securitate Internă investighează epidemia pentru a exclude o activitate intenționată.

Deși a spus că ancheta este una de rutină, el a adăugat că trebuie verificate diverse scenarii. Printre acestea se numără și excluderea oricărei posibile implicări a Rusiei, a spus el.

La începutul zilei de vineri, radioul privat RMF a relatat că ofițerii Agenției de Securitate Internă (ABW) verificau sistemele locale de apă și că, până în prezent, nu au găsit niciun motiv pentru a suspecta un sabotaj.

Boala legionarului, cauzată de bacteria legionella, poate duce la o formă severă de pneumonie. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cea mai frecventă formă de transmitere este inhalarea de aerosoli contaminați.

Primarul din Rzeszow, Konrad Fijolek, a afirmat joi că autoritățile testează probe de apă pentru a detecta legionella și că rezultatele vor fi cunoscute luni.

Între timp, orașul a crescut la maximum nivelurile de clor, raze UV și ozon folosite pentru tratarea apei. Sistemul de apă va fi, de asemenea, curățat și dezinfectat, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro