Sari direct la conținut

UE ridică restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene. Polonia, Ungaria și Slovacia anunță că interzic unilateral importurile / Care este poziția României

HotNews.ro
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia
Cereale ucrainene, Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Comisia Europeană a declarat vineri că nu va extinde interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei, care urmează să expire vineri. Polonia, Slovacia și Ungaria vor implementa propriile restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina, au declarat vineri guvernele acestor țări, în timp ce România a spus că așteaptă măsurile Ucrainei și apoi va lua o decizie privind măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

„Am ajuns la concluzia că, datorită muncii Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse la 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele 5 state membre de la granița cu Ucraina au dispărut”, a spus Comisia Europeană într-un comunicat.

În luna mai, Uniunea Europeană a autorizat cinci state membre (Bulgaria, Ungaria, Polonia, România şi Slovacia) să interzică comercializarea pe teritoriul lor a grâului, porumbului, rapiţei şi seminţelor de floarea-soarelui din Ucraina, condiţia fiind să nu împiedice tranzitul către alte ţări.

Măsura, care expira la 15 septembrie la miezul nopţii, a fost decisă pentru a-i proteja pe agricultorii locali, care au atribuit acestor importuri prăbuşirea preţurilor pe piaţa internă, din cauza supraofertei.

UE impune condiții Ucrainei

  • „În urma expirării măsurilor restrictive privind exporturile ucrainene de cereale şi alte produse alimentare către UE, Ucraina a fost de acord să introducă măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de licenţe de export), în termen de 30 de zile, pentru a evita o supraofertă de cereale” pe pieţele ţărilor vecine, anunţă Comisia Europeană într-un comunicat.
  • Până atunci, Ucraina trebuie să instituie, începând chiar de sâmbătă, 16 septembrie 2023, măsuri eficiente de control al exportului în cazul a patru grupe de mărfuri, pentru a preveni orice denaturare a pieţei în statele membre vecine.
  • Ucraina trebuie să prezinte un plan de acţiune până cel târziu la sfârşitul zilei de luni, 18 septembrie 2023, precizează executivul european.
  • Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situații neprevăzute.
  • Comisia Europeană se va abține de la a impune restricții atâta timp cât măsurile eficiente ale Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Care este poziția României în legătură cu ridicarea restricțiilor de către UE

Guvernul României a transmis că regretă că n UE nu a găsit o soluție pentru prelungirea restricțiilor, dar că așteaptă măsurile Ucrainei pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor și apoi va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.

  • „Guvernul României așteaptă din partea Ucrainei prezentarea Planului de Acțiune cu privire la măsurile eficiente de control al exportului pentru prevenirea denaturării pieței cerealelor din țara noastră, măsuri pe care s-a angajat că le va prezenta până la finalul zilei de luni, 18 septembrie 2023.
  • Totodată, își exprimă regretul cu privire la faptul că nu a fost identificată o soluție în plan european pentru prelungirea restricțiilor la importul de cereale din Ucraina, măsură solicitată de statele membre afectate de aceasta decizie.
  • În funcție de Planul de Acțiune prezentat de partea ucraineană, Guvernul României va decide măsurile potrivite pentru protejarea fermierilor români.
  • Guvernul României este în contact permanent cu Comisia Europeană și cu partea ucraineană pentru a se asigura că noul mecanism de limitare a efectelor importurilor produselor ucrainene, propus de CE, va preveni distorsiunile piețelor statelor membre UE care au fost protejate prin măsurile preventive de limitare a importurilor din Ucraina”, arată comunicatul Guvernului României.

Polonia, Ungaria și Slovacia continuă interdicția importurilor în mod unilateral

Fermierii din cele cinci țări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care afectează prețurile interne și îi împinge spre faliment.

Țările, cu excepția Bulgariei, făcuseră presiuni pentru o prelungire a interdicției dincolo de 15 septembrie.

Polonia va extinde interdicția asupra cerealelor ucrainene în Polonia de la miezul nopții, a declarat vineri prim-ministrul, după ce Uniunea Europeană a declarat că nu va prelungi interdicția pe care a impus-o, relatează Reuters.

„Vom extinde această interdicție în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat Mateusz Morawiecki la un miting în orașul Elk din nord-est. „O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”.

Ungaria a anunțat, la rândul său, că impune o interdicție națională la importul a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume și produse din carne și miere, arată un decret guvernamental.

Ulterior, și Slovacia a anunțat că va continua unilateral cu interdicția importurilor de cereale ucrainene, prin vocea ministrului fermelor, Jozef Bires.

Fermierii din România au amenințat că blochează vămile și Portul Constanța dacă nu se prelungește interdicţia de import pentru cerealele din Ucraina

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut joi ministrului Agriculturii ca indiferent de decizia pe care o va lua mâine Comisia Europeană în privința importului de cereale din Ucraina să pregătească un mecanism prin care să fie compensate pierderile agricultorilor români.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, formată din principalele organizaţii ale fermierilor din România, cerea săptămâna aceasta prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina după 15 septembrie, motivând că agricultorii români au avut doar de pierdut până acum, compensaţiile oferite acoperind o foarte mică parte din pierderi.

Ei spun că 95% din produsele agricole ieșite din Ucraina au rămas în UE, creând grave perturbări ale pieței, iar dacă interdicția nu va fi prelungită, prețurile vor scădea și mai mult, în condițiile în care 45% din fermierii sunt în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și ratele scadente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro