Sari direct la conținut

Statele Unite, principalul furnizor de gaze al Franței din 2022 / Ce pondere mai are Rusia?

HotNews.ro
Gaze naturale, Foto: freepik.com
Gaze naturale, Foto: freepik.com

Statele Unite au devenit principalul furnizor de gaze al Franței în 2022, anul în care a început războiul din Ucraina, în fața Norvegiei și a Rusiei, de la care Franța se aprovizionează în proporție de 15%, potrivit cifrelor cheie din energie publicate joi și citate de AFP.

Pe fondul unor creșteri foarte puternice ale prețurilor și al tensiunilor legate de aprovizionarea legată de invazia rusă, Statele Unite au devenit, de asemenea, principala sursă de importuri de țiței pentru Franța, de pe locul 9 în 2018, Rusia coborând de pe locul 6 pe locul 10, se arată în documentul publicat anual de Ministerul Tranziției Energetice.

Această sinteză reunește cifrele cheie pentru înțelegerea sectorului și a dependenței Franței. Se subliniază faptul că „Franța importă în prezent aproape toți combustibilii fosili pe care îi consumă”.

Cantitățile de țiței importate din Statele Unite au crescut cu 37%, ajungând la 6,2 megatone în 2022, înaintea Kazahstanului (5,7 Mtep), Nigeriei (4,2) și Algeriei (3,7), în timp ce achizițiile directe din Rusia au scăzut cu 30%, ajungând la 2,2 Mtep, precizează documentul.

Aprovizionarea cu gaze, la rândul ei, a fost „profund alterată de repercusiunile războiului din Ucraina”.

Dacă importurile franceze de gaze naturale au crescut „semnificativ” în 2022, acest lucru se datorează „creșterii puternice a importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL), din care o parte este destinată altor țări după regazeificare”, notează documentul.

În 2022, Statele Unite au devenit astfel „primul furnizor al Franței (25% din importurile brute), în fața Norvegiei (22% din totalul importurilor brute), Rusiei (15%), Algeriei (8%), Qatarului (4%), Olandei (3%) și Nigeriei (2%)”.

Anul 2022 a fost marcat de o „diversificare a livrărilor”, cu achiziții din alte țări care s-au dezvoltat „puternic”, alături de achiziții de pe piețele (17%) unde nu se poate urmări originea gazului.

În total, factura energetică a Franței pentru 2022 aproape că s-a triplat (înmulțită cu 2,6, și chiar cu 3,4 doar pentru gaz) și a „atins un nivel record”.

Este o factură uriașă din cauza creșterii prețurilor la petrol și gaze, dar și a unui deficit fără precedent în ceea ce privește producția de energie nucleară.

Factura energetică a reprezentat „116,3 miliarde de euro din deficitul comercial al Franței”, se subliniază în document.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro