Premiul Nobel pentru Literatură 2023, câștigat de scriitorul Jon Fosse. Norvegianul este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume
Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat în 2023 de scriitorul norvegian Jon Fosse pentru „piesele şi proza sa inovatoare care dau glas celor nespuse”, a anunțat Comitetul Nobel.
Opera sa colosală, scrisă în limba norvegiană Nynorsk și care acoperă o varietate de genuri, cuprinde o mulțime de piese de teatru, romane, colecții de poezie, eseuri, cărți pentru copii și traduceri.
Deși astăzi este unul dintre cei mai jucați dramaturgi din lume, a devenit din ce în ce mai recunoscut și pentru proza sa.
„Sunt copleşit şi oarecum speriat. Văd acest premiu ca pe un premiu acordat literaturii care îşi propune în primul rând să fie literatură, fără alte consideraţii”, a declarat Fosse, notează News.ro.
Fosse, în vârstă de 64 de ani, care scrie în cea mai puţin folosită dintre cele două versiuni oficiale ale limbii norvegiene, a declarat că priveşte premiul ca pe o recunoaştere a acestei limbi şi a mişcării care o promovează şi că, în cele din urmă, datorează premiul limbii însăşi.
Cunoscută sub numele de „noua norvegiană” şi folosită doar de aproximativ 10% din populaţia ţării, versiunea lingvistică utilizată de Fosse a fost dezvoltată în secolul al XIX-lea, având la bază dialectele rurale, ceea ce o face o alternativă la utilizarea dominantă a limbii daneze, care a urmat unei uniuni de 400 de ani cu Danemarca.
Pe lângă cele peste 25 de piese de teatru, prolificul scriitor a publicat, de asemenea, romane, eseuri, colecţii de poezii şi o serie de cărţi pentru copii timp de patru decenii.
Potrivit editorului său, opera lui Fosse a fost tradusă în peste 40 de limbi (inclusiv în română, la începutul anului trecut – n.r.) şi au existat peste 1.000 de producţii diferite ale pieselor sale.
Cine este Jon Fosse
Academia suedeză a precizat că Jon Fosse, născut în 1959 la Haugesund, pe coasta de vest a Norvegiei, a produs lucrări care acoperă o varietate de genuri, inclusiv piese de teatru, romane, colecţii de poezie, eseuri, cărţi pentru copii şi traduceri. El este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi din lume.
„Fosse îmbină limba şi natura originii sale norvegiene cu tehnici artistice apărute în urma modernismului”, a declarat Anders Olsson, membru al Academiei Suedeze.
Descoperirea europeană a lui Fosse ca dramaturg a venit odată cu producţia din 1999 la Paris a piesei sale din 1996 „Nokon kjem til å komme” („Cineva va veni”), pusă în scenă de Claude Régy.
Magnum opus-ul său în proză este Septologia pe care a finalizat-o în 2021 – „Det andre namnet” (2019), „Celălalt nume” (2020), „Eg er ein annan” (2020), „Eu sunt altul” (2020) şi „Eit nytt namn” („Un nume nou” -2021).
Premiul Nobel pentru Literatură crește vânzările de carte
Premiul, vechi de peste un secol, este acordat de Academia Regală Suedeză de Științe și are o valoare de un milion de dolari.
Alături de Premiul Nobel pentru pace, cel pentru literatură a atras adesea cea mai mare atenție, punând în lumina reflectoarelor la nivel mondial autori mai puțin cunoscuți, dar și crescând vânzările de carte pentru cei mai deja consacrați.
De-a lungul anilor, premiul a fost câștigat de dramaturgi, istorici, filosofi și poeți, deschizând chiar un nou drum prin acordarea premiului cântărețului și compozitorului Bob Dylan în 2016.
Anul trecut, Nobelul pentru Literatură a fost câștigat de una dintre principalele favorite, scriitoarea Annie Ernaux, „pentru curajul și acuitatea clinică cu care ea descoperă rădăcinile, îndepărtările și reținerile memoriei personale”, devenind astfel prima femeie din Franța care a câștigat cel mai prestigios premiu literar din lume.