Sari direct la conținut

Condamnare la închisoare pentru bărbatul care a ajutat 10.000 de migranți să traverseze clandestin Canalul Mânecii

HotNews.ro
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images
Migranti traversand Canalul Manecii, Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia Images

Un bărbat despre care poliția britanică crede că a fost în fruntea unei rețele internaționale care a ajutat 10.000 de migranți să ajungă în Marea Britanie a fost condamnat la închisoare în Belgia, a anunțat miercuri Agenția Națională pentru Combaterea Infracționalității (NCA) de la Londra, citată de Reuters.

Hewa Rahimpur, în vârstă de 30 de ani și originar din Iran, a condus rețeaua din locuința sa aflată în Ilford, o localitate din estul Londrei, de unde cumpăra ambarcațiuni de mici dimensiuni din Turcia și aranja ca ele să fie livrate în Germania, Belgia și Olanda.

Rețeaua sa le trimitea apoi în localități de pe coasta din nordul Franței, unde erau folosite pentru a trece ilegal migranți peste Canalul Mânecii în Marea Britanie.

Problema solicitanților de azil și a migranților ilegali este una care se află în centrul unei dezbateri politice majore la Londra, premierul Rishi Sunak promițând să „oprească bărcile” și reducă drastic fenomenul imigrației clandestine, la fel ca predecesorul său, Boris Johnson.

Planul lui Johnson de a-i expulza pe migranții ilegali în Rwanda, anunțat de fostul premier în aprilie anul trecut, este blocat însă în instanțe. Sunak și-a prezentat propriile măsuri pentru oprirea migrației ilegale în luna martie a acestui an.

Un număr uriaș de migranți continuă să ajungă în Marea Britanie prin Canalul Mânecii

Anul trecut un număr record de 45.755 de persoane au fost depistate după ce au trecut clandestin Canalul Mânecii în Marea Britanie, în timp ce în 2023 numărul se ridică până acum la peste 25.000.

NCA a declarat că arestarea lui Rahimpur a dus la acțiuni ale poliției împotriva rețelei sale și arestări în mai multe țări din Europa, 60 de bărci gonflabile și sute de veste de salvare ce aparțineau grupării infracționale fiind confiscate în Germania.

O instanță britanică ordonase extrădarea sa în Belgia, unde procurorii afirmă că rețeaua taxa cu 3.000-6.000 de lire sterline migranții care voiau să ajungă în Marea Britanie.

Alte 19 persoane inculpate în același dosar au primit între 30 și 8 ani de închisoare.

„Rețeaua lui Hewa Rahimpur a fost în momentul arestării sale una dintre cele mai prolifice grupări infracționale implicate în traversări cu ambarcațiuni mici, jucând un rol în transportarea a mii de migranți în Regatul Unit”, a declarat Craig Turner, director adjunct în cadrul NCA.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro