Sari direct la conținut

Israelul își retrage diplomații din Turcia

HotNews.ro
Eli Cohen, ministrul de Externe al Israelului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Eli Cohen, ministrul de Externe al Israelului, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Israelul le-a cerut diplomaților săi din Turcia să părăsească țara ca „măsură de securitate”, a declarat joi pentru AFP o sursă apropiată acestei chestiuni.

„Este o măsură temporară care ar trebui să fie de scurtă durată”, a insistat sursa, care a refuzat să fie numită.

Israelul a cerut miercuri cetățenilor săi să părăsească Turcia cât mai curând posibil pentru propria lor securitate, invocând „amenințări teroriste” tot mai mari la adresa cetățenilor săi din străinătate, potrivit consulatului statului evreu la Istanbul.

Potrivit acestei surse, alerta de securitate pentru călătorii israelieni în Turcia a fost „ridicată la nivelul 4, cel mai înalt”.

„Având în vedere creșterea continuă a amenințărilor teroriste împotriva israelienilor din străinătate (…) toți israelienii care se află în Turcia trebuie să plece cât mai repede posibil”, a avertizat de asemenea Consiliul de Securitate Națională israelian într-un comunicat oficial.

Manifestații au avut loc marți seară în fața consulatului israelian din Istanbul și a ambasadei din Ankara, în urma tirului unei rachete asupra unui spital din Fâșia Gaza, care a provocat un val de condamnări și manifestații în lumea arabă.

Israelul și palestinienii au negat responsabilitatea pentru acest atac, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a atribuit Israelului.

Forțele de Apărare ale Israelului au publicat imagini filmate cu drona care demonstrează că explozia în urma căreia au murit sute de persoane la Spitalul Baptist Al-Ahli din Fâșia Gaza nu a fost cauzată de un bombardament israelian, susține IDF, precizând că acesta ar fi lăsat un crater imens, notează Times of Israel.

Cele două țări au reluat relațiile diplomatice anul trecut, după un deceniu de disensiuni.

Erdogan, care s-a prezentat întotdeauna ca un apărător al cauzei palestiniene, s-a întâlnit chiar cu președintele Benjamin Netanyahu pentru prima dată luna trecută la New York, în marja Adunării Generale.

În Orientul Mijlociu există un scepticism profund în ceea ce priveşte evaluarea Israelului şi a SUA cu privire la explozia de la spitalul din Gaza, potrivit ministrului de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, relatează The Guardian.

„Nimeni nu crede această poveste în această parte a lumii”, a declarat Safadi pentru NBC News.

„Singurul mod în care oamenii ar putea accepta o altă poveste este dacă ar exista o anchetă internaţională independentă privind tragedia care a avut loc, cu dovezi impecabile că nu a fost Israelul”, a punctat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro