Sari direct la conținut

Macron, Scholz și Meloni îndeamnă Serbia să recunoască „de facto” Kosovo

HotNews.ro
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic, pe aeroportul militar Batajnica, de lângă Belgrad, Foto: Darko Vojinovic / AP - The Associated Press / Profimedia

Liderii Franței, Germaniei și Italiei au cerut vineri Serbiei să „recunoască de facto” Kosovo, care și-a declarat independența în 2008, dar pe care Belgradul continuă să îl considere provincia sa, potrivit Reuters.

Într-o declarație făcută a doua zi după ce au purtat discuții cu ambele părți, președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Giorgia Meloni au afirmat că este timpul ca vecinii din Balcani să își respecte angajamentele anterioare.

Demersul lor vine ca urmare a îngrijorărilor internaționale tot mai mari că foștii inamici din timpul războiului ar putea reveni la un conflict deschis, în urma unei serii de incidente violente din ultimele luni.

O mare parte a tensiunilor s-au concentrat în nordul Kosovo, unde etnicii sârbi sunt majoritari. Restul Kosovo este în majoritate covârșitoare de etnie albaneză.

În declarația lor, Macron, Scholz și Meloni au repetat apelurile de lungă durată către prim-ministrul kosovar Albin Kurti de a înființa o asociație de municipalități cu majoritate sârbă în nord, oferind sârbilor locali un anumit grad de autoguvernare.

Serbia și Kosovo au petrecut ani de zile discuții mediate de Uniunea Europeană pentru a-și normaliza relațiile. Pe măsură ce acest proces s-a blocat, liderii celor mai mari trei țări ale UE s-au implicat din ce în ce mai mult în încercarea de a readuce relațiile pe calea cea bună.

În timp ce UE a evitat până acum să abordeze chestiunea sensibilă din punct de vedere politic a recunoașterii de facto a Kosovo, cei trei lideri au arătat clar că aceasta este ceea ce așteaptă de la Serbia, punând presiune asupra președintelui sârb Aleksandar Vucic.

„Facem apel la Kosovo să lanseze procedura de înființare a Asociației municipalităților cu majoritate sârbă din Kosovo, așa cum este prevăzut în proiectul de statut, și la Serbia să respecte recunoașterea de facto”, se arată în declarație.

Vucic a declarat anterior că nu va recunoaște nici formal, nici informal Kosovo.

Însă atât Serbia, cât și Kosovo aspiră să adere la UE într-o zi, iar blocul comunitar a insistat asupra faptului că cele două țări vor trebui să își rezolve diferendele înainte de a deveni membre.

„Fără progrese în normalizarea relațiilor, ambele părți riscă să rateze oportunități importante”, au declarat cei trei lideri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro