Scenariul american pentru Fâșia Gaza după încetarea războiului Israel-Hamas
Washingtonul exclude o ocupare a Fâşiei Gaza de către Israel, însă ar putea fi nevoie de o perioadă de tranziţie, afirmă secretarul de stat american Antony Blinken, care a respins din nou apelurile pentru o încetare a focului din partea Israelului în Gaza și a prezentat scenariul Statelor Unite pentru perioada de după încheierea războiului Israel – Hamas, conform The Guardian.
„Cu toţii dorim să punem capăt acestui conflict cât mai curând posibil. Şi, între timp, să minimizăm suferinţa civililor. Dar, aşa cum am discutat cu colegii mei din G7, cei care cer o încetare imediată a focului au obligaţia de a explica cum să abordeze rezultatul inacceptabil pe care probabil că l-ar aduce. Hamas a rămas pe loc, cu peste 200 de ostatici, cu capacitatea şi intenţia declarată de a repeta 7 octombrie, din nou şi din nou şi din nou”, a declarat Blinken într-un briefing de presă susținut la Tokio.
„Nicio încercare de a bloca sau asedia Gaza, nicio reducere a teritoriului din Gaza”
El a vorbit și despre cum consideră Statele Unite că ar trebui să arate scenariul în Fâșia Gaza după încheierea războiului Israel – Hamas, spunând că trebuie create condiţiile pentru „o pace şi durabilă”.
„SUA consideră că elementele cheie ar trebui să includă faptul că nu ar trebui să aibă loc nicio strămutare forţată a palestinienilor din Gaza, nici acum, nici după război. Nicio utilizare a Gazei ca platformă pentru terorism sau alte atacuri violente, nicio preocupare a Gaza după încheierea conflictului, nicio încercare de a bloca sau asedia Gaza, nicio reducere a teritoriului din Gaza. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nicio ameninţare teroristă nu poate emana din Cisiordania”, a declarat secretarul de stat american.
„Este clar că Israelul nu poate ocupa Gaza”
Washingtonul exclude o ocupare a Fâşiei Gaza de către Israel, dar spune că este nevoie de o perioadă de tranziţie.
- „Gaza nu poate continua să fie condusă de Hamas. Acest lucru invită pur şi simplu la repetarea situaţiei din 7 octombrie. De asemenea, este clar că Israelul nu poate ocupa Gaza.
- Acum, realitatea este că ar putea fi nevoie de o perioadă de tranziţie la sfârşitul conflictului. Nu vedem o preocupare şi ceea ce am auzit de la liderii israelieni este că nu au nicio intenţie de a reocupa Gaza”, a spus Blinken.
Blinken a mai spus că SUA caută un viitor acord care „trebuie să includă, în centrul guvernării post-criză în Gaza, vocile şi aspiraţiile poporului palestinian” și o cale pentru ca „israelienii şi palestinienii să trăiască unii lângă ceilalţi în state proprii, cu măsuri egale de securitate, libertate, oportunităţi şi demnitate”: „Acesta trebuie să includă o guvernare condusă de palestinieni şi o Gaza unificată cu Cisiordania sub conducerea Autorităţii Palestiniene şi trebuie, de asemenea, să includă un mecanism susţinut pentru reconstrucţie în Gaza”.
Declarațiile vin în contextul în care în aceste zile s-a dezbătut mult pe marginea unei declaraţii a premierului Benjamin Netanyahu care sugera că Israelul vrea să reocupe Fâşia Gaza. Declaraţia lui Netanyahu a fost atenuată ulterior de către consilierii săi.
G7 cere pauze umanitare
Blinken a făcut aceste declarații la Tokyo, după reuniunea miniștrilor de Externe din G7, grupul celor şapte mari economii democratice. Aceștia au anunţat că o poziție comună privind războiul Israel-Hamas- condamnă Hamas, susțin dreptul Israelului la autoapărare şi cer „pauze umanitare” pentru a accelera acordarea de ajutor civililor palestinieni din Fâşia Gaza.
În declarația loc, secretarul de stat american Antony Blinken şi miniştrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei şi Italiei „subliniază dreptul Israelului de a se apăra şi de a-şi apăra poporul în conformitate cu Dreptul internaţional, încearcând să prevină repetarea atacurilor Hamas asupra Israelului din 7 octombrie”.
De asemenea, miniştrii de externe din G7 îşi exprimă sprijinul pentru „pauze umanitare pentru a facilita asistenţa necesară de urgenţă, circulaţia civililor şi eliberarea ostaticilor”.
În declarația comună, ei fac apel la Iran „să se abţină de la acordarea de sprijin pentru Hamas şi de la noi acţiuni care ar destabiliza Orientul Mijlociu, inclusiv de la susţinerea Hezbollahului libanez şi a altor actori nestatali”, şi cer Teheranului să îşi folosească influenţa pe care o are asupra acestor grupări pentru a detensiona situația din regiune.
Documentul condamnă, pe de altă parte, „creşterea violenţei extremiste a coloniştilor împotriva palestinienilor”, despre care miniştrii din G7 spun că este „inacceptabilă, subminează securitatea în Cisiordania şi ameninţă perspectivele unei păci durabile”.