Sari direct la conținut

Un ONG pro-israelian acuză Reuters și AP că știau de atacul Hamas: „Ce făceau acolo într-o liniștită dimineață de sâmbătă?” / Reacția marilor agenții de presă

HotNews.ro
Fotografie cu un tanc israelian în flăcări realizată de un colaborator AP pe 7 octombrie, Foto: Hassan Eslaiah / AP / Profimedia
Fotografie cu un tanc israelian în flăcări realizată de un colaborator AP pe 7 octombrie, Foto: Hassan Eslaiah / AP / Profimedia

HonestReporting, un ONG pro-israelian, aduce acuzații extrem de grave agențiilor de presă Reuters și Associated Press, sugerând că acestea știau dinainte de atacul Hamas de pe 7 octombrie și s-au coordonat cu organizația islamistă.

Reuters a reacționat respingând ideea că ar fi știut de atac și a precizat că doar a cumpărat fotografii de la doi fotojurnaliști freelanceri cu care nu avusese vreo legătură până acum. Associated Press a răspuns și ea precizând că „nu a avut cunoștință de atacurile din 7 octombrie înainte ca acestea să aibă loc”.

Ce spune ONG-ul pro-israelian:

„La 7 octombrie, teroriștii Hamas nu au fost singurii care au documentat crimele de război pe care le-au comis în timpul raidului lor ucigaș în sudul Israelului. Unele dintre atrocitățile lor au fost surprinse de fotoreporteri din Gaza care lucrau pentru agențiile de știri Associated Press și Reuters, a căror prezență matinală în zona de graniță deschisă ridică serioase probleme etice”, spune HonestReporting.

Întrebările HonestReporting:

  • Ce căutau ei acolo atât de devreme, în ceea ce ar fi fost în mod normal o sâmbătă dimineața liniștită?
  • A fost (totul) coordonat cu Hamas?
  • Agențiile de presă respectabilă care le-au publicat fotografiile au aprobat prezența lor în teritoriul inamic, alături de teroriștii infiltrați?
  • Au anunțat fotoreporterii care lucrau ca freelanceri pentru alte mijloace de informare în masă, cum ar fi CNN și The New York Times, aceste instituții?

„Judecând după imaginile cu linșări, răpiri și asaltul asupra unui kibbuț israelian, se pare că granița a fost încălcată nu numai fizic, ci și din punct de vedere jurnalistic”, acuză ONG-ul.

Cum a răspuns Reuters la insinuări:

Organizația internațională de știri Reuters a negat joi orice sugestie că ar fi avut cunoștință în prealabil de atacul din 7 octombrie al Hamas asupra civililor și soldaților israelieni, într-un comunicat transmis ca răspuns la materialul HonestReporting.

„Suntem la curent cu materialul HonestReporting și cu acuzațiile aduse împotriva a doi fotografi independenți care au contribuit la acoperirea de către Reuters a atacului din 7 octombrie”, a transmis Reuters.

„Reuters neagă categoric faptul că a avut cunoștință în prealabil de atac sau că a atașat jurnaliști de (organizația) Hamas pe 7 octombrie. Reuters a achiziționat fotografii de la doi fotografi independenți din Gaza care se aflau la graniță în dimineața zilei de 7 octombrie, cu care nu a avut o relație anterioară.

Fotografiile publicate de Reuters au fost realizate la două ore după ce Hamas a lansat rachete în sudul Israelului și la mai mult de 45 de minute după ce Israelul a declarat că oamenii înarmați au trecut granița. Jurnaliștii din staff-ul Reuters nu se aflau pe teren în locațiile la care se face referire în articolul HonestReporting”, a transmis agenția de presă.

Precizările Associated Press:

După publicarea articolului HonestReporting, o purtătoare de cuvânt a Associated Press, citată de Daily Wire, a negat că ar fi știut dinainte de atac.

„Associated Press nu a avut cunoștință de atacurile din 7 octombrie înainte ca acestea să aibă loc”, a declarat Nicole Meir.

„Rolul AP este de a aduna informații despre evenimentele de ultimă oră din întreaga lume, oriunde s-ar întâmpla, chiar și atunci când aceste evenimente sunt îngrozitoare și provoacă victime în masă. AP folosește imagini realizate de liber-profesioniști din întreaga lume, inclusiv din Gaza”, a adăugat AP.

Care sunt acuzațiile HonestReport…

… la adresa Associated Press

HonestReport, într-o secțiune a materialului lor spune că patru nume apar la sursa fotografiilor făcute de AP în zona de frontieră dintre Israel și Gaza la 7 octombrie: Hassan Eslaiah, Yousef Masoud, Ali Mahmud și Hatem Ali.

„Eslaiah, un freelancer care lucrează și pentru CNN, a trecut în Israel, a fotografiat un tanc israelian în flăcări și apoi a surprins infiltrați care intrau în Kibbuțul Kfar Azza. HonestReporting a obținut capturi de ecran ale tweet-urilor lui Eslaiah, acum eliminate, în care acesta s-a fotografiatstând în fața tancului israelian. El nu purta o vestă de presă sau o cască, iar mesajul în arabă al tweet-ului său suna astfel `În direct din interiorul așezărilor din Fâșia Gaza~”, spune ONG-ul.

Ulterior, într-un update la material, HonestReporting spune că a apărut în spațiul public o fotografie care îl arată pe Eslaiah împreună cu liderul Hamas și creierul masacrului din 7 octombrie, Yahya Sinwar.

„Masoud, care lucrează, de asemenea, pentru The New York Times, a fost și el acolo – la timp pentru a pune piciorul pe teritoriul israelian și a face mai multe fotografii cu tancuri. Ali Mahmud și Hatem Ali au fost poziționați pentru a obține imagini ale oribilelor răpiri de israelieni în Gaza. Mahmud a surprins camioneta care transporta trupul germano-israelianei Shani Louk, iar Ali a realizat mai multe fotografii cu cei răpiți și duși în Fâșie”, spune ONG-ul pro-israelian.

… la adresa Reuters

„Reuters a publicat imagini de la doi fotoreporteri care s-au aflat și ei la graniță chiar la timp pentru infiltrarea Hamas: Mohammed Fayq Abu Mostafa și Yasser Qudih. Amândoi au fotografiat un tanc israelian în flăcări pe partea israeliană a frontierei, dar Abu Mustafa a mers mai departe: El a făcut fotografii cu o gloată care maltratează corpul unui soldat israelian care a fost scos din tanc.

Reuters a avut amabilitatea de a adăuga un avertisment la titlul fotografiei, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe editori să o eticheteze fără rușine ca fiind una dintre `Imaginile zilei` în baza lor de date editorială”, scrie HonestReporting.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro