Sari direct la conținut

Un lider Hamas declarat mort în 2014 este în viață și ar fi planificat atacul asupra Israelului / Este fratele celui mai căutat terorist de către Israel

HotNews.ro
Militanți Hamas, Foto: Mohammed Turabi / Zuma Press / Profimedia
Militanți Hamas, Foto: Mohammed Turabi / Zuma Press / Profimedia

Un lider al Hamas care a fost declarat mort în 2014 este în viață și este unul dintre cei care ar fi pus la cale atacul surpiză asupra Israelului din 7 octombrie, au declarat pentru The Telegraph surse apropiate serviciilor israeliene de informații, conform Sky News. Fratele său, Yahya Sinwa, este liderul Hamas din Gaza și cel mai căutat terorist de către Israel.

Mohammed Sinwar trăiește în tunelurile de sub Gaza de ani de zile și ar fi fost implicat îndeaproape în planificarea atacurilor din 7 octombrie asupra Israelului, au declarat pentru The Telegraph sursele citate.

Un fost șef al Mossad a declarat că Sinwar face parte „100%” din echipa de bază care a planificat atacurile, conform Sky News.

Hamas l-a declarat mort pe Mohammed Sinwar în 2014, publicând chiar și o fotografie cu el întins pe spate, cu sânge în jurul lui. De atunci, el nu a mai fost văzut în public, dar a fost văzut într-un interviu acordat Al Jazeera Arabic în mai anul trecut.

Mohammed Sinwar este fratele lui Yahya Sinwa, liderul Hamas din Fâșia Gaza. Sinwar a fost arestat de Israel de mai multe ori, executând în total aproape 24 de ani în închisoare.A fost unul dintre cei peste o mie de prizonieri eliberați de Israel în 2011, în schimbul soldatului israelian Gilad Shalit, care a fost ținut în Gaza timp de cinci ani.

Ce este Hamas?

  • Hamas, sau Mişcarea de Rezistenţă Islamică, a fost fondată în 1987, în timpul primei Intifada sau revolte palestiniene. Este susţinută de Iranul şiit şi împărtăşeşte ideologia islamistă a Frăţiei Musulmane, care a fost înfiinţată în Egipt în anii 1920.
  • Hamas conduce Fâşia Gaza din 2007, după un scurt război civil cu forţele loiale mişcării Fatah, condusă de preşedintele Mahmoud Abbas, care se află în Cisiordania şi care conduce de asemenea Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Preluarea controlului asupra Fâşiei Gaza de către Hamas a urmat victoriei sale în alegerile parlamentare palestiniene din 2006 – ultima dată când acestea au avut loc. Hamas l-a acuzat pe Abbas că a conspirat împotriva sa. Abbas a descris ceea ce s-a întâmplat ca fiind o lovitură de stat.

De atunci, au avut loc numeroase runde de conflicte cu Israelul, implicând adesea atacuri cu rachete ale Hamas din Gaza în Israel şi atacuri aeriene şi bombardamente israeliene asupra Gaza.

  • Hamas refuză să recunoască statul Israel şi s-a opus în mod violent acordurilor de pace de la Oslo, negociate de Israel şi OEP la mijlocul anilor 1990.
  • Hamas are o aripă armată numită Brigăzile Izzedine al-Qassam, care a trimis în Israel militanți înarmaţi şi atentatori sinucigaşi cu bombe. Hamas îşi caracterizează activităţile armate drept rezistenţă împotriva ocupaţiei israeliene.

Carta sa fondatoare din 1988 cerea distrugerea Israelului, deşi liderii Hamas au oferit uneori un armistiţiu pe termen lung (sau Hudna în arabă) cu Israelul, în schimbul unui stat palestinian viabil pe toate teritoriile palestiniene ocupate de Israel în războiul din 1967. Israelul consideră acest lucru ca fiind un şiretlic.

  • Hamas este desemnată drept organizaţie teroristă de către Israel, Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada, Egipt şi Japonia.
  • Hamas face parte dintr-o alianţă regională care cuprinde Iranul, Siria şi gruparea islamistă şiită Hezbollah din Liban, care se opun în general politicii americane în Orientul Mijlociu şi Israelului.
  • Deşi baza sa de putere se află în Gaza, Hamas are de asemenea susţinători în toate teritoriile palestiniene şi are lideri răspândiţi în tot Orientul Mijlociu, în ţări precum Qatar.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro