Sari direct la conținut

CEDO: Polonia a fost condamnată, la fel ca și România, pentru că nu recunoaște cuplurile de același sex

HotNews.ro
Judecători CEDO, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia
Judecători CEDO, Foto: FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marți Polonia pentru încălcarea dreptului la respectarea vieții private din cauza absenței unui cadru juridic care să asigure „recunoașterea și protecția” cuplurilor de același sex, transmite France Presse.

Cazul a fost adus în fața Curții cu sediul la Strasbourg de către cinci cupluri poloneze din Lodz, Cracovia și Varșovia, ale căror căsătorii au fost refuzate de autoritățile locale pe motiv că legislația poloneză permite doar uniunea dintre un bărbat și o femeie. Recursurile lor la instanțele naționale au fost respinse.

Aceste cupluri au spus judecătorilor europeni că au fost „dezavantajate de lipsa recunoașterii oficiale a relației lor”, de exemplu în ceea ce privește impozitarea, drepturile sociale sau drepturile familiale, a explicat instituția într-un comunicat de presă.

CEDO le-a dat dreptate.

Curtea a profitat de ocazie pentru a aminti că statele semnatare ale Convenției europene pentru apărarea drepturilor omului sunt „obligate să ofere un cadru juridic care să permită persoanelor de același sex să se bucure de o recunoaștere și o protecție adecvată a relației lor de cuplu”, prin căsătorie sau printr-o altă formă de uniune.

Înaintea Poloniei, Rusia, Bulgaria, Ucraina și România au fost condamnate de CEDO pentru același motiv în 2023.

CEDO insistă asupra faptului că „atitudinile sociale majoritare care prevalează într-o anumită țară nu pot, prin ele însele, să justifice o diferență de tratament bazată pe orientarea sexuală”.

Aceasta subliniază că „nu există niciun motiv pentru a considera că oferirea recunoașterii și protecției juridice cuplurilor de același sex ar putea, în sine, să dăuneze familiilor constituite în mod tradițional”.

CEDO este o instanță internațională responsabilă de a se pronunța asupra încălcărilor Convenției Europene a Drepturilor Omului în cele 46 de țări care au ratificat acest text. Aceste țări, printre care se numără și toți membrii UE, sunt reunite într-o instituție internațională, Consiliul Europei, care își are sediul tot la Strasbourg.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro